Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čtvrtkařka Naserová zaběhla třetí nejlepší čas všech dob, Holuša se Sasínkem vypadli v semifinále

Salwa Eid Naserová z Bahrajnu vyhrála dnes na mistrovství světa v Dauhá běh na 400 metrů v třetím nejlepším čase všech dob 48,14 sekundy. foto: Reuters

Aktualizováno
Dauhá - Salwa Eid Naserová z Bahrajnu vyhrála dnes na mistrovství světa v Dauhá běh na 400 metrů v třetím nejlepším čase všech dob 48,14 sekundy. Jednadvacetiletá čtvrtkařka jasně porazila i olympijskou vítězku Shaunae Millerovou-Uibovou z Baham a postarala se o zatím nejhodnotnější výkon světového šampionátu.
  18:38aktualizováno  23:27

Rychlejší byly jen Marita Kochová z bývalé NDR při světovém rekordu 47,60 v Canbeře v roce 1985 a Jarmila Kratochvílová na prvním mistrovství světa v Helsinkách v roce 1983, kde zaběhla čas 47,99. Naserová své osobní maximum vylepšila rázem o 54 setin a ke stříbru z Londýna přidala nejcennější kov. V Dauhá navíc pomohla bahrajnské smíšené štafetě na 4x400 m k bronzu při premiéře této disciplíny.

Millerová-Uibová dala v Dauhá přednost čtvrtce před dvoustovkou, v níž také vedla světové tabulky. Ve finále se i ona výrazně zlepšila, ze svého rekordu ubrala časem 48,37 šest desetin, ale proti Naserové neměla šanci. Prohrála poprvé od MS v Londýně, kde vbíhala do cílové rovinky na první pozici, ale skončila bez medaile. Třetí dnes doběhla Jamajčanka Shericka Jacksonová.

Soutěž koulařek vyhrála Číňanka Kung Li-ťiao. Letošní světová jednička obhájila zlato výkonem 19,55 metru, o osm centimetrů porazila druhou Dannielu Thomasovou-Doddovou z Jamajky. Německá veteránka Christina Schwanitzová zkompletovala svou sbírku medailí z MS bronzem.

Kung Li-ťiao letos jako jediná překonala hranici dvaceti metrů. To se jí v Dauhá nepodařilo, ale nebylo to ani potřeba. Letos ji dokázala porazit jen Američanka Chase Ealeyová při Diamantové lize v Šanghaji, ale dnes se jí vůbec nedařilo a skončila až osmá.

Mnohem nebezpečnější byla Thomasová-Doddová. V předposlední sérii poslala kouli přesně na čáru označující dvacet metrů, ale přešlápla.

Mayer odstoupil z prvního místa

Od středeční výšky měl Mayer viditelné problémy, přesto ještě po disku měl na kontě o 14 bodů více než při svém triumfu před dvěma lety v Londýně. S tyčí se dvakrát pokusil rozběhnout k laťce, ale k odrazu se nedostal. Se slzami v očích zatleskal publiku, opustil soutěž a uvolnil cestu soupeřům.

Úvodní disciplínu druhého dne překážky vyhrál jiný Kanaďan Damian Warner, bronzový desetibojař z Ria de Janeiro a lídr letošních tabulek v čase 13,56. Mayer doběhl s bolestivou grimasou druhý. V diskařském kruhu Francouz neplýtval silami, spokojil se se dvěma pokusy a při tom druhém poslal disk na 48,34 m. To bylo o šest metrů více než Warner, který disk pokazil stejně jako v Londýně.

Na překážkách skončil obhájce bronzové medaile Němec Kai Kazmirek, který však byl po prvním dnu až sedmý. Ze hry pak vypadl i Lindon Victor z Grenady, po prvním dnu čtvrtý atlet měl tři neplatné pokusy v disku. Po tyči se dostal do čela Kanaďan Pierce Lepage, po oštěpu ho vystřídal Uibe. Ale v této discpilíně zazářil teprve jednadvacetiletý juniorský mistr světa Kaul. Jeho výkon 79,05 m je nejlepším, jaký kdy desetibojař při MS předvedl.

Sedmiboj žen vyznívá jasně pro Johnsonovou-Thompsonovou, která před závěrečnou osmistovkou vede o 147 bodů a navíc je výrazně lepší půlkařka než belgická obhájkyně titulu Nafissatou Thiamová.

Britská halová mistryně světa předvedla v dálce 677 cm, nejbližší soupeřku porazila o více než 30 centimetrů a odskočila na rozdíl 216 bodů. Osobním rekordem v hodu oštěpem 43,93 pak prakticky eliminovala další silnou disciplínu své největší soupeřky.

Cachová si v dálce zapsala jen 579 cm, což byl druhý nejslabší výkon. Lépe se jí dařilo v hodu oštěpem, kde předvedla devátý výkon a před poslední disciplínou je sedmnáctá.

Mayer odstoupil z prvního místa

Od středeční výšky měl Mayer viditelné problémy, přesto ještě po disku měl na kontě o 14 bodů více než při svém triumfu před dvěma lety v Londýně. S tyčí se dvakrát pokusil rozběhnout k laťce, ale k odrazu se nedostal. Se slzami v očích zatleskal publiku, opustil soutěž a uvolnil cestu k vedení kanadskému soupeři Damianu Warnerovi.

Ten v úvodu druhého dne desetiboje svůj náskok v čele zvýšil na 71 bodů. Bronzový z Ria de Janeiro a lídr letošních tabulek vyhrál překážky v nejlepším čase ze všech účastníků soutěže 13,56 s. Mayer doběhl s bolestivou grimasou druhý. V diskařském kruhu Francouz neplýtval silami, spokojil se se dvěma pokusy a při tom druhém poslal disk na 48,34 m. To bylo o šest metrů více než Warner, který disk pokazil stejně jako v Londýně.

Na překážkách skončil obhájce bronzové medaile Němec Kai Kazmirek, který však byl po prvním dnu až sedmý. Ze hry vypadl i Lindon Victor z Grenady, po prvním dnu čtvrtý atlet měl tři neplatné pokusy v disku.

Sedmiboj žen zatím vyznívá jasně pro Katarinu Johnsonovou-Thompsonovou. Britská halová mistryně světa předvedla v dálce 677 cm, nejbližší soupeřku porazila o více než 30 centimetrů a obhájkyni titulu Nafissatou Thiamové odskočila na rozdíl 216 bodů. Belgičanka však má mnohem lepší oštěp. Kateřina Cachová si zapsala jen 579 cm, to byl druhý nejslabší výkon a je na 16. místě.

Autor: