Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Létají vzduchem jako farmářské ‚monster trucky‘. Rusko propadlo závodům traktorů, budou národním sportem?

Sport

  5:00
Rostov na Donu - Závody traktorů jsou poměrně netradiční akcí. Nicméně v ruském Rostově na Donu se jezdí každé léto a místní média dokonce spekulují, že by se z traktorového klání mohl stát národní sport. Původně ale zemědělská vozidla sloužila k práci i pobavení, jenže postupem času se z jejich závodů stala seriózní záležitost.

Létající traktory? V Rusku je možné všechno. foto: The Bizon Truck Show 2019

Organizátoři „The Bison Track Show“ podotýkají, že traktor je nejpohodlnější a nejpřirozenější vozidlo pro ruské silnice, které nejsou v řadě regionů v dobrém stavu.

„Každá země má svůj typický národní sport, který reflektuje specifika každého státu. Americký fotbal v USA, kriket v Anglii, zápasy s býky ve Španělsku, závody na velbloudech ve Spojených arabských emirátech,“ tvrdí.

„Naše ‚The Bison Track Show‘ se stala ztělesněním ruské vášně pro rychlostní závody a netypických nálad, ale zároveň i téměř nekonečných prostor naší země a kvality našich silnic,“ uvádí organizátoři.

Soutěž začínala v roce 2002, a poté se, podle organizačního týmu, změnila v národní sport, který má vlastní pravidla i tradice.

Závodníci startují po dvou, třech či dokonce čtyřech najednou. Trasa je velice obtížná, jsou na ní velké skoky, vodní překážky, místa s velkým rizikem. Traktory občas stojí na zadních kolech, skáčí do výšky, v zatáčkách jsou leckdy na dvou kolech a dosahují rychlosti okolo 100 km/h. Tedy jako monster-trucky, které jsou ale ve světě o dost známější.

Vozy jsou samozřejmě speciálně upravené, nicméně jak říkají organizátoři: „Každý může přijet a proslavit svou farmu.“ Cílem je totiž popularizovat povolání traktoristy a obsluhy hospodářských strojů, protože na ruském venkově není moc mladých, kteří by tuto práci chtěli dělat.

Letos bude soutěžit více než třicet závodníků, kteří se na start postaví 2. června.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...