130 let

Peloton v závěrečné etapě Tour de France. | foto: Reuters

Stará dáma má i plán B. ‚Tour letos bude. A určitě s diváky,‘ tvrdí ředitel závodu Prudhomme

Sport
  •   7:00
Praha - Počet obětí koronaviru ve Francii dosahuje rekordních denních hodnot, poté co jich v úterý přibylo 1 417, překonalo jejich celkové číslo 10 tisíc. V zemi, která má vrchol pandemie stále před sebou, se před Velikonocemi zostřují restriktivní opatření, hlavně v Paříži a Nice. Přesto Christian Prudhomme, ředitel Tour de France, rezolutně tvrdí: „Tour letos bude. A určitě s diváky.“

Jen se patrně neodehraje v původním termínu 27. června až 19. července.

Podle plánu B, jenž prosákl do médií, už pořádající společnost ASO počítá s odkladem o měsíc.

Start by byl 25. července v Nice, cíl 16. srpna tradičně na pařížské Champs-Elysées.

Organizátoři nyní kontaktují starosty měst, která mají hostit starty a cíle etap, zda takový odklad odsouhlasí.

A ti patrně souhlasit budou.

Kolumbijec Egan Bernal ovládl „Starou dámu“.

Titíž starostové naopak v minulém týdnu kategoricky odmítli návrh francouzské ministryně sportu Maracineanuové, aby se Tour konala bez diváků.

Jejich postoj souvisí s každodenním koronavirovým dilematem: zdravotní rizika pandemie versus strádající ekonomika. Jednotlivá města platí 80 tisíc eur za právo hostit start etapy a 120 tisíc za cíl. Při vyloučení publika by přišla o očekávané turistické a ekonomické benefity.

Například Michel Villa, starosta města Privas (cíl 5. etapy) pro španělskou agenturu Efe uvedl: „Není problém odklad o měsíc, dodržíme stejnou logistiku, jakou jsme chystali na 1. července.“

Některé stáje, například německá Bora v čele s Peterem Saganem, daly najevo, že by přistoupily i na Tour bez fanoušků.

Zato předloňský vítěz Geraint Thomas z Ineosu tvrdí: „Bez diváků to nebude Tour. Můžete pořádat bez diváků závod Paříž - Nice, ale ne Tour. Navíc udržet je mimo trať by bylo stejně nemožné.“

Do 15. května mají organizátoři oznámit, zda se závod uskuteční v původním termínu, nebo bude odložen či zrušen. Jeho start 27. června je ale dnes nepředstavitelný.

Peloton v závěrečné etapě Tour de France.
Poslední etapu, dlouhou 128 kilometrů, vyhrál jezdec stáje Lotto Soudal Caleb...

Bývalý ministr sportu David Douillet nepodporuje ani srpen: „Pořádat Tour během léta by vzhledem k pandemii koronaviru bylo šílenství a zločin proti lidskosti. Zdravotní rizika mají vyšší váhu než finanční důsledky případného odložení nebo zrušení závodu.“

Douillet přirovnal možnost konání Tour k březnovým komunálním volbám, jež nebyly ve Francii odloženy navzdory vládním opatřením proti šíření koronaviru. „Zuřil jsem, že se volby konaly. Nebál jsem se i tehdy říct, že to byl zločin proti lidskosti. A pořádání Tour v těchto podmínkách je pro mě totéž.“

Každoročně stojí u trati Tour okolo 12 milionů diváků, z nichž je 20 procent cizinců. Omezení možností vycestování z řady zemí však současně s obavami z koronaviru letošní příliv fanoušků ze zahraničí jistě omezí. Neočekává se, že v létě bude jeho šíření po Francii zcela utlumeno.

Také některé stáje poukazují na značná rizika i při srpnovém termínu. Dmitrij Fofonov, manažer kazašské Astany, pro CNN řekl: „Tour by se měla jet pouze v situaci, kdy koronavirová krize bude vyřešena nejen ve Francii, ale i ve světě, protože týmy mají cyklisty z celého světa. I kdyby se závodilo bez diváků, jsme velmi početná putující karavana. Když bude jediný její člen při závodě infikován, zdraví všech bude ohroženo. Nechceme takové riziko. Občas musíte udělat krok zpět, abyste mohli zase vyjít dopředu.“

Jenže zároveň mnohé týmy sdělují: Bez Tour můžeme zkrachovat, sponzoři se od nás definitivně odvrátí. „Tour v roce 2020 je důležitá pro přežití cyklistiky,“ vyhlásil loni čtvrtý Emanuel Buchmann z Bory.

Tento pohled nejspíš zvítězí nad obavami.

„Potřebujeme stabilitu, aby se tým i partneři týmu mohli nadechnout,“ podotkl Roman Kreuziger ze stáje NTT (dříve Dimension Data). „Sport není výjimkou, je zasažený současnou situací stejně jako další odvětví.“

Právě Kreuziger, ale také Zdeněk Štybar (Deceuninck-QuickStep) a Jan Hirt (CCC) figurovali před sezonou v předběžných sestavách svých stájí pro Tour.

Coby závod „na rozjetí“ před Tour by mohlo jezdcům opět posloužit francouzské Dauphiné, které bylo prozatím odloženo z původního termínu na přelomu května a června. Nově by se mělo konat na začátku července - a v tomto případě možná skutečně bez diváků.

Druhý z tradičních přípravných závodů na Tour, worldtourové klání Kolem Švýcarska, jeho organizátoři letos zrušili bez náhrady. Stejně dopadl červencový závod Kolem Rakouska.

V původním termínu 5. až 11. července naopak zatím zůstávají etapy Kolem Polska.

Geraint Thomas dovedl Kolumbijce Egana Bernala do cíle poslední Tour.

 Srpnový termín Tour by musely posvětit kromě ASO a zainteresovaných měst ještě francouzská vláda a cyklistická unie UCI, která prozatím zakázala veškeré závody do 1. června.

Navrch by se musela odložit (zrušit, zkrátit?) španělská Vuelta, jež měla startovat 14. srpna z Utrechtu. I na ni však vlastní práva společnost ASO.

Právě na Vueltě měl absolvovat svůj debut na Grand Tour i hvězdný Mathieu van der Poel. Ten nyní říká: „Nejistota o šíření koronaviru převažuje nad nejistotou o kalendáři. Boj s koronavirem je nyní rozhodující, vše ostatní je druhotné. Musí být vyřešen, než začneme dělat další plány.“

Existují též návrhy přeložit ardenské klasiky na září před termín mistrovství světa ve Švýcarsku a kostkové klasiky dokonce až na říjen.

Kam by se v tomto galimatyáši vešlo odložené italské Giro, jehož organizátoři ze společnosti RCS také zvažují start na podzim, se můžeme jen dohadovat.

Hovoří se dokonce o možném prodloužení sezony až do konce listopadu, s čímž však mnozí jezdci nesouhlasí, protože by tím byla výrazně narušena příprava na další, snad už klasickou sezonu 2021.

Ta letošní každopádně bude podivná a nenormální. Včetně Tour, pokud se uskuteční.

O závod s rovnými podmínkami přípravy pro všechny rozhodně nepůjde.

Autor: Tomáš Macek