Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Starosta Kyjeva Kličko má obavy z koronaviru: Bojuji za své město, za zdraví a životy milionů lidí

Vitalij Kličko foto: Reuters

Kyjev - Na těžké bitvy byl bývalý boxerský šampion těžké váhy Vitalij Kličko zvyklý, v těchto dnech ale ukrajinský velikán svádí souboj úplně jiného charakteru a s donedávna zcela neznámým soupeřem. Tím je nový typ koronaviru, který se rozšířil z Číny a s kterým se v současnosti potýká celý svět, a na Kličkovi coby starostovi ukrajinské metropole Kyjeva leží v boji s nákazou velká tíha zodpovědnosti.
  14:07

„Tohle je úplně jiný zápas. Bojuji za svoje město, za zdraví a životy milionů lidí, za které jsem zodpovědný,“ řekl Kličko v rozhovoru s německým listem Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko (vlevo) a Andrej Ševčenko s trofejí pro vítěze...
Vitalij Kličko a Vladimir Kličko se všemi tituly, které v jedné době drželi....

V čele města stojí osmačtyřicetiletý Kličko, starší bratr dalšího boxerského šampiona Vladimira, od roku 2014 a v současnosti zastává funkci ve druhém volebním období. Zatímco v kariéře profesionálního boxera byl zvyklý na tři čtyři souboje ročně, v pozici nejvyššího představitele třímilionového Kyjeva prý zažívá dennodenní boje.

„Jako starosta bojuji třistapětašedesátkrát v roce. A v době aktuální pandemie prakticky nepřetržitě,“ konstatoval Kličko. Jak ale vítěz 45 ze 47 zápasů v profesionálním ringu řekl, řídí se heslem, že bez boje nelze zvítězit.

Protože čínský Wu-chan, odkud se nákaza na konci roku začala šířit, je partnerským městem Kyjeva, zavedl Kličko poměrně s předstihem opatření, která mají dopady pandemie zmírnit. Omezil veřejný život, nakoupil roušky. Na obyvatele města se každodenně obrací se stejným apelem: „Prosím, udělejte mi laskavost: Zůstaňte doma a dávejte na sebe pozor“.

V Kyjevě se dosud objevilo 160 případů nákazy koronavirem, ve čtvrtek byl nahlášen první případ úmrtí v důsledku nemoci covid-19. Kličko přiznal, že byl zlomený, když smrt sedmdesátiletého muže musel oznámit.

V celé zemi eviduje ukrajinské ministerstvo zdravotnictví na 1100 případů nákazy a na tři desítky mrtvých. Úřady ale nyní očekávají rychlý nárůst počtu nemocných s tím, jak se do vlasti vrací mnoho Ukrajinců žijících v zahraničí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!