Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Start her zastínila tragédie, sáňkař zemřel při tréninku

Sport

  20:43aktualizováno  22:47
WHISTLER - Gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili podlehl zraněním, které utrpěl při nehodě v pátečním tréninku na olympijské dráze ve Whistleru. Krátce před slavnostním zahájením uvažuje gruzínská výprava o tom, že z her odstoupí. Není také jasné, zda sáňkařské soutěže začnou podle plánu v sobotu.

Gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili foto: ČTK

OHLASY PŘÍMO Z VANCOUVERU

Jednadvacetiletý Kumaritašvili havaroval ve vysoké rychlosti kolem 144 km/h těsně před koncem trati, kterou už dříve někteří závodníci a funkcionáři kritizovali kvůli její extrémní rychlosti a nebezpečnosti. Gruzínec po jezdecké chybě v poslední zatáčce Thunderbird vylétl z ledového koryta a zátylkem a zády narazil do nechráněného ocelového nosníku přemostění trati.

Anketa

Měly by se zrušit na hrách závody sáňkařů, případně bobistů a skeletonistů?

Určitě ano, trať je pro ně nebezpečná 446
Sáňkařské závody ano, o těch dalších by se mělo ale rozhodnout až poté, co se uskuteční jejich závody 69
Ne, byla to jezdecká chyba, to se občas bohužel stát může 547

Zdravotníci se ho na místě snažili oživit masáží srdce a umělým dýcháním. Poté byl Kumaritašvili přenesen do sanitky, na místo byl povolán vrtulník. Na video Gruzíncovy jízdy se můžete podívat zde.

"Tragický stín na zahájení her"
Zhruba hodinu po hrozivě vypadající nehodě informoval Mezinárodní olympijský výbor o závodníkově smrti. "Je to tragédie. Naše první myšlenky jsou s jeho rodinou a jeho týmem. Vrhá to tragický stín na zahájení her, na které jsme se tolik těšili," řekl viceprezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach s tím, že zahajovací ceremoniál se kvůli tragické události rušit nebude.

Oživování gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho po smrtelné nehodě

Po nehodě byl zbytek tréninku zrušen a začaly se vyšetřovat příčiny nehody.

Dráha byla dočasně uzavřena a projde úpravami - kvůli bezpečnosti budou zvýšeny zábrany právě v zatáčce 16, v níž Kumaritašvili vylétl z trati, a upraví se i povrch dráhy.

Jury Mezinárodní sáňkařské federace FIL mezitím rozhodla, že soutěže budou pokračovat beze změny, takže už dnes čekají muže úvodní dvě jízdy. Ještě předtím absolvují na upravené trati dva tréninky.

Podle společného tiskového prohlášení FIL a organizačního výboru VANOC vyšetřování ukázalo, že k tragédii nedošlo kvůli vadě dráhy. "Techničtí pracovníci FIL byli schopni rekonstruovat závodníkovu jízdu krok za krokem a není tu žádný náznak, že byla nehoda způsobena chybou trati," uvedly FIL a VANOC. "Závodník vyjel pozdě ze zatáčky číslo 15 a nezvládl svou chybu napravit, aby najel správně do šestnáctky. I když se snažil svou situaci vyřešit, ztratil kontrolu nad saněmi, což bylo příčinou této tragické události," uvedli představitelé FIL a VANOC.

Gruzínci zvažovali odstoupení z her
Událost otřásla nejen gruzínskou výpravou, s níž přicestovalo do Kanady osm sportovců. Ta zvažovala vynechání zahajovacího ceremoniálu a dokonce i odstoupení z her. Podle gruzínského ministra sportu Nikolose Ruruy delegace ve Vancouveru zůstane a její členové budou závodit za "padlého kamaráda".

Při slavnostním zahájení nastoupili s černými páskami, která byla i na gruzínské vlajce.

Odstoupení gruzínských reprezentantů hrozilo i na předchozí letní olympiádě v Pekingu. Tehdy výprava zvažovala odjezd kvůli ozbrojenému konfliktu s Ruskem v Jižní Osetii.

Série incidentů
Nehodou gruzínského jezdce tak vyvrcholila série incidentů na dráze, která je považována za nejrychlejší, ale také za jednu z nejnebezpečnějších na světě. Problém se v dnešním pátém tréninku nevyhnul ani takovému mistrovi, jakým je dvojnásobný olympijský vítěz Armin Zöggeler. Zkušený Ital havaroval a do cíle došel pěšky, vyvázl ale nezraněn. Ve čtvrtek utrpěla při nehodě těžký otřes mozku Rumunka Violeta Stramaturaruovoá.

Prádzné sáňky gruzínce Nodara Kumaritašviliho po smrtelné nehodě
Český jezdec Ondřej Hyman měl nehodu o den dříve. Udělal chybu v 13. zatáčce a ocitl se mimo saně. Spadl v rychlosti asi 148 km/h a měl velké štěstí, že se nezranil. "Docela slušně mě to pálilo a musel jsem chytat pětadvacetikilové sáně, co mi letěly metr nad hlavou, aby mě nezmrzačily," řekl Hyman Radiožurnálu.

"Musí se být pořád ve střehu," říká o korytu Kvíčala
Matěj Kvíčala, který jezdí dvojice s Lubošem Jírou, byl v momentu nehody v olympijské vesnici a pád neviděl, ale uvažoval, že šlo o jezdeckou chybu.

"Oni se zúčastňují jen některých svěťáků a nevyježděnost možná byla trochu znát," řekl Kvíčala novinářům. "Byly ale nastavené vysoké limity, udělala se čára pro lidi, kteří tam nemají co dělat. Když se člověk dostal na olympiádu, měl by něco zvládat," řekl Kvíčala.

Už jednotlivci dosahovali vysoké rychlosti 154 km/h a koryto patří k těm nebezpečnějším na světě. "Pokud se jede ideální stopa a člověk dělá, co má, není problém. Musí se být pořád ve střehu, a pokud se zaváhá a stane se jezdecká chyba, tak to okamžitě vrátí," uvedl Kvíčala. Tragická událost ho hodně zasáhla. "Když jsem se to dozvěděl, hrozně mě zamrazilo v zádech. Vůbec jsem to nečekal," řekl Kvíčala. "Není dobré nic podceňovat. Je důležité být připraven na všechno."

Přehled úmrtí sportovců na letních a zimních olympijských hrách:

 LOH Stockholm 1912 - Během maratonského běhu zkolaboval Portugalec Francisco Lázaro a o den později v nemocnici zemřel.

LOH Řím 1960 - V cyklistickém silničním závodu ztratil vědomí Dán Knut Enemark Jensen, utrpěl těžký pád a nedlouho po převozu do nemocnice zemřel. Později se ukázalo, že dopoval.

ZOH Innsbruck 1964 - Krátce před zahájením soutěží zahynuli při tréninku australský sjezdař Ross Milne a britský sáňkař polského původu Kazimierz Kay Skrzypecki.

ZOH Albertville 1992 - V přípravě na závod v ukázkovém rychlostním lyžování se zabil Švýcar Nicolas Bochatay, který v plné rychlosti narazil do sněžného skútru.

ZOH Vancouver 2010 - Gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili podlehl zraněním, která utrpěl při nehodě v tréninku na olympijské dráze ve Whistleru.

Autor: