Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Startuje biatlonové MS. Hlavním favoritem je Bö, největší nadějí Davidová

Sport

  16:06
Praha - Čeští biatlonisté nepatří na mistrovství světa v Östersundu k hlavním medailovým kandidátům. Přesto mají naději prodloužit sérii zisku cenných kovů z velkých akcí, a to díky Markétě Davidové, kterou sice čeká první světový šampionát, ale ve Světovém poháru byla již čtyřikrát na stupních vítězů.

Markéta Davidová foto: Český biatlon - Petr Slavík

Ve švédském středisku, kde začne šampionát čtvrteční smíšenou štafetou, je hlavním favoritem lídr Světového poháru Nor Johannes Thingnes Bö. K jeho největším sokům by měli patřit Rus Alexandr Loginov a Francouzi v čele s Martinem Fourcadem, který vzdal boj o osmý křišťálový globus v SP v řadě a chce uspět na MS.

Mezi ženami letos nemá žádná výraznou převahu. V boji o přední příčky by se měly objevit Italky Lisa Vittozziová a Dorothea Wiererová, Norka Marte Röiselandová, Slovenka Anastasia Kuzminová, Finka Kaisa Mäkäräinenová a Němka Laura Dahlmeierová, vítězka tří individuálních závodů z minulého MS.

Davidovou v desetičlenné české nominaci doplňují medailisté z olympijských sprintů v Pchjongčchangu stříbrný Michal Krčmář a bronzová Veronika Vítková, která se v sezoně běžecky trápila, a dále Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jakub Štvrtecký, Tomáš Krupčík, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová a Jessica Jislová.

Markéta Davidová
Johannes Thingnes Boe se usmívá poté, co ovládl sprint mužů na deset kilometrů.

Z posledních velkých akcí vozili čeští biatlonisté medaile. Loni na olympiádě získali stříbro a bronz, předloni na šampionátu v Hochfilzenu vybojovali čtyři cenné kovy. Tři z nich Gabriela Koukalová včetně zlata ze sprintu a jeden přidal Moravec.

Podle trenérů by se za úspěch určitě dalo považovat každé umístění do desáté příčky v individuálním závodě a do šesté ve štafetě. „Držel bych se trochu při zemi, ale podobné umístění by bylo pěkné. Ale je to hodně otevřené,“ řekl k ambicím mužů jejich kouč Zdeněk Vítek.

Biatlonistky naznačily možnosti třetím místem ve štafetě na SP v Oberhofu. „Takový bič si upletlo víc zemí. Všichni touží po medaili, ale také budeme brát každé umístění v elitní desítce mezi jednotlivci a první šestku ve štafetě,“ uvedl asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Dvaadvacetiletá Davidová vyhrála v sezoně jeden sprint, druhá byla v závodu s hromadným startem a z vytrvalostního má stříbro a bronz. Na druhou stranu ale skončila ve sprintu i padesátá a 67. a nejezdí stabilně ve špičce. „Neberu to moc jako mistrovství světa, spíš jako normální závody. Ráda bych tam dobře závodila, něco trefila a udělala si hezký výsledek,“ uvedla Davidová před MS.

Nejlepším z českých mužů je v sezoně Krčmář. V pořadí SP mu patří sedmnácté místo, ale stejně jako loni před olympiádou nezáří. „Loni jsem měl medaili, tak nemůžu říct, že bych byl spokojený s dvacátým místem. Jsem vzhledem k průběhu sezony střízlivý a nebudu házet umístěními na medailích, ale do desítky by to s ohledem na vývoj sezony nebylo vůbec špatný,“ řekl osmadvacetiletý biatlonista.

Po čtvrtečních smíšených štafetách jsou na pořadu v pátek a v sobotu sprinty a v neděli stíhací závody. Po pondělním volnu se příští týden budou udělovat medaile ve vytrvalostních závodech, smíšené štafetě dvojic, štafetách mužů a žen a šampionát tradičně uzavřou závody s hromadným startem 17. března.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!