Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Startuje náhrada za zrušený Dakar

Sport

  15:58
Budapešť - V Budapešti bude v neděli zahájena náhrada za Rallye Dakar, která byla v lednu těsně před startem z bezpečnostních důvodů zrušena. Pořadatelé z francouzské společnosti ASO se rozhodli uspořádat místo toho takzvanou Středoevropskou rallye, která by měla desítkám startujících alespoň částečně vynahradit úsilí, jež věnovali přípravě na slavné pouštní dobrodružství.

Hodně nadějí vkládají pořadatelé do maďarské posádky. foto: AFP

 A řada z nich se skutečně představí v Maďarsku a Rumunsku, kde se rallye až do příští sobotu pojede. Místo afrického písku a dlouhých etap je však čekají například horské podmínky rumunských Karpat či terény ve vojenském prostoru v okolí Veszprému a trasy podél Balatonu. Na startu bude i početná česká skupina. Přihlášeni jsou motocyklisté Martin Macek, David Pabiška, Josef Macháček, Dušan Randýsek či bývalý mistr světa a Evropy v enduru Roman Michalík.

Své zkušenosti z Maďarska, kde pravidelně závodí, se bude snažit prodat automobilový jezdec Miroslav Zapletal či Zdeněk Pořízek, jenž usedne do továrního BMW X5. Mezi kamiony bude největší pozornost upřena k Aleši Lopraisovi, v popředí výsledkové listiny se budou chtít pohybovat i Martin Macík a Marek Spáčil. Přestože termín rallye koliduje s Optic rallye v Tunisku, která je vypsána pro prakticky stejné typy závodníků a je začleněna do kalendáře FIA, představí se v Maďarsku a Rumunsku i přední světoví jezdci. Mezi motocyklisty nebudou chybět Despres a Coma, mezi automobilisty Peterhansel, Sainz, Alphand, De Villiers, Sousa či Saby.

Lopraisovými soupeři budou "staří známí" Stacey, Van Ginkel či De Azevedo. Rallye tvoří sedm etap. První bude odstartována v neděli v Budapešti, cíl je za týden v sobotu u jezera Balaton. Organizátoři původně připravili 1092 km měřených testů, nejdelší úseky čekají na startující ve čtvrtek a v pátek, kdy jsou naplánované identické, 210 km dlouhé etapy ve vojenském prostoru v okolí Veszprému. V minulých dnech však byly některé úseky v Rumunsku pozměněny, neboť v regionu Sovata je sníh.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...