Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Stav skokana Mazocha zůstává vážný

Sport

  10:51
KRAKOV - Český skokan Jan Mazoch, který hrozivě upadl v sobotním závodu v Zakopaném, nadále leží v umělém spánku v krakovské nemocnici. Z něj by mohl být probuzen nejdříve ve středu, spíše však ve čtvrtek.

Pád Jana Mazocha. foto: Adam JastrzebowskiČTK

Mluvčí nemocnice Anna Niedzwiedzká novinářům řekla, že se bohužel nezmenšil otok mozku, proto by bylo nebezpečné jedenadvacetiletého skokana vzbudit.

Lékaři v Krakově jsou v kontaktu s doktory v Praze. Kdy by mohl být skokan převezen do Čech, nadále není jasné. "Musíme od českých lékařů dostat písemné potvrzení, že ho chtějí přijmout a mají všechno potřebné k jeho léčbě," uvedla Niedzwiedzká. "Musí se rozhodnout rychle, protože pro zdraví pacienta je výhodnější, aby byl převezen ve spánku," dodala.

Převoz do Prahy si přála rodina, která se za skokanem do Krakova vydala. Mazoch má vážně poraněnou hlavu a otřes mozku, podle některých informací má v hlavě také krevní sraženinu. Jaká další zranění skokan konkrétně utrpěl, to se zjistí až po neurologickém vyšetření, kterému se však může podrobit pouze v bdělém stavu.

O příčinách pádu českého skokana se po závodu přeli trenéři i Mazochovi kolegové.

Rakouský trenér české reprezentace Richard Schallert kritizoval organizátory a Mezinárodní lyžařskou federaci, že nebyl přerušen závod, i když vítr foukal ze všech stran. Podle některých hlasů doplatil jednadvacetiletý talent na nedostatek zkušeností.

Státní zastupitelství v Zakopaném začalo vyšetřovat, zda bylo možné pádu Mazocha předejít. Pokud vyšetřování ukáže, že na vině byl člověk, ředitel Světového poháru Walter Hofer by mohl jít do vězení. V článku s titulkem: "Skákali, protože Zakopanému hrozil bankrot?" dnes
polský deník Gazeta Wyborcza rozebírá příčiny, proč se skákalo i za větru.

Připomíná, že u můstku bylo 20.000 fanoušků. S nimi mají organizátoři závodů nyní potíže, protože lidé jsou přesvědčeni, že se závody neuskutečnily, v sobotu i v neděli totiž byly přerušeny. Fanoušci proto chtějí vrátit peníze za vstup.
Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...