Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Štědrá a srdečná Ostrava poráží Prahu, míní promotér Černošek

Davis Cup

  8:26
Poprvé v dějinách jsou české tenistky i tenisté první ve světových týmových žebříčcích. Drží lesklé trofeje Fed Cup i Davis Cup. V roce 2013 nadějně vykročili za jejich obhajobou, oba týmy jsou v semifinále. A tak by se fanoušci mohli dočkat dalších exkluzivních představení. Ale kde? V Praze? V Ostravě? V Liberci, nebo v Karlových Varech?

Tenista Tomáš Berdych (vpravo). Vedle něj je majitel společnosti Česká sportovní Miroslav Černošek foto: ČTK

O tom rozhodne promotér Miroslav Černošek, šéf společnosti Česká sportovní, která se o reprezentanty stará a zároveň pořádá fedcupová a daviscupová utkání. "Vždycky zvažujeme čtyři pohledy," tvrdí. "Představy hráčů. Požadavky mezinárodní federace ITF. Diváckou kulisu. Podporu města, kraje a regionálních partnerů." 

Kvitová a spol. se příští týden v Itálii pokusí potřetí za sebou proniknout do finále Fed Cupu. Uspějí-li, budou v něm hostit buď Rusky, nebo Slovenky. Berdychův tým čeká v září na domácí půdě souboj s Argentinou.

ČTĚTE TAKÉ:

Město sportu

Zatímco muži se zřejmě představí v pražské O2 areně, ženy by o pohár nejspíš zápolily v Ostravě.  "S ní máme skvělé zkušenosti, lepší než s Libercem nebo Karlovými Vary," tvrdí Černošek. "Opravdu je to město sportu. Lidi jsou tu srdeční a vděční, tribuny jsou plné i za rozhodnutého stavu."

Nedaleko odtud se narodili Kvitová i hecíř Štěpánek. Organizátorům tu vychází vstříc město a kraj. Černošek tvrdí, že společně pokryjí veškeré náklady na halu. "V Praze nás O2 arena stojí 10 milionů korun a magistrát přispěje nejvýš půlkou. Přitom třeba finále Davis Cupu znamenalo pro Prahu obří reklamu, přenos šel do 150 zemí."

Financování turnaje

Černošek pro srovnání uvádí podmínky, které mají pořadatelé Turnaje mistryň v Istanbulu. "Dostanou 70 procent rozpočtu od státu, 15 od regionu a 10 od města. Takže potřebují vydělat jen 5 procent z reklamy a vstupného. To by mě taky bavilo."

Česká sportovní zajišťuje oběma "nároďákům" velmi slušnou péči. I proto v nich Kvitová s Berdychem chybějí pouze výjimečně, na rozdíl od řady jejich soků z Top 10. Ta péče však není levná.

"Naše bilance za čtvrtfinále Davis Cupu v Kazachstánu bude minus tři miliony, na Fed Cupu v Palermu proděláme dva miliony. Do plusu se můžeme dostat jedině při zápasech doma," říká Černošek.

Také proto se svými kolegy složitě zvažuje, kde akce pořádat. Vždyť možnosti vydělat na reklamě jsou v Davis Cupu nulové a ve Fed Cupu omezené (dvě pozice na delší straně kurtu a dvě na kratší straně). Ztráty jen částečně kompenzují prémie od ITF – asi 5 milionů korun za semifinále Davis Cupu a 2,5 milionu za Fed Cup.

Zisk ze vstupného

Podstatný je proto pro Českou sportovní příjem ze vstupného. A tady vyhrává díky dvojnásobné kapacitě stadionu Praha nad Ostravou. Obě loňská finále v metropoli provázela výtečná atmosféra.

Organizátoři úzkostlivě odměřují cenu vstupenek. Chtějí vydělat, ale nemohou nasadit světové ceny. "V Palermu stojí lístky střední kategorie 3 750 korun, šestkrát víc než letos v Ostravě na zápas s Austrálií," uvádí příklad Černošek.

Rozhodování mezi Prahou a Ostravou mu ztěžují obří požadavky ITF na místa pro VIP hosty. V tomto ohledu vítězí Praha. Přesto by Černošek finále Fed Cupu rád "věnoval" Ostravě. Nejprve ale musí tenistky vyhrát v Itálii. 

Autor: