Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Steegmans překvapivě vyhrál druhou etapu Tour de France

Sport

  20:41
GENT - Vítězem druhé etapy Tour de France s cílem v belgickém Gentu se stal domácí cyklista Gert Steegmans. Sedmadvacetiletý jezdec týmu Quickstep ve finiši nečekaně vítězství sebral hlavní hvězdě svého týmu krajanovi Tomu Boonenovi. Pro Steegmanse to bylo první etapové vítězství na Tour v kariéře.

Gert Steegmans se raduje z vítězství v cíli druhé etapy Tour de France. foto: AFP

"Je to neuvìřitelný pocit," uvedl Steegmans. "Jsem rád, že jsme skvělý výsledek udělali právě doma v Belgii. Jedny noviny nás obvinily z dopingu a prožívali jsme krušné časy. Lidi se na nás dívali jako na zločince a mafiány," dodal.

"Stačí mi zelený trikot. Etapu na Tour nevyhráváte každý den a Gert si dneska zasloužil vyhrát, rozhodně jsem ho nenechal," řekl bývalý mistr světa Boonen, který se dostal do čela bodovací soutěže.

Závěr etapy poznamenal hromadný pád
Závěr dnešní etapy poznamenal hromadný pár zhruba dva kilometry před cílem. Karambol odnesl i lídr průběžného pořadí Fabiano Cancellara, který projel cílem s tváří zkřivenou bolestí a jednu ruku držel opatrně ve vzduchu.

Švýcar přesto udrží žlutý trikot, protože jezdci spadli v tříkilometrové ochranné zóně. Kolize usnadnila finiš asi dvaceti cyklistům, kteří zůstali vpředu osamoceni. Nejdřív jsem myslel na nejhorší, ale nakonec nejsou moje zranění tak vážná. Ještě se na to podívají lékaři, ale cítím se dobře," prohlásil Cancellara.

Do nemocnice naopak kvůli pádu museli Tomas Vaitkus ze stáje Discovery a Daniele Bennati z Lampre. První si poranil palec na pravé ruce, druhý zamířil na vyšetření kvůli podezření na zranění kyčle.

V čele závodu jeli od desátého kilometru 168 kilometrù dlouhé etapy z francouzského přístavu Dunkerque do Gentu Ruben Peréz, Cedric Herve a Marcel Seiberg. Trio uprchlíkù ale peloton dostihl zhruba tři kilometry před cílem.

Před dnešním startem se také spekulovalo, zda do ní nastoupí vítěz úvodního
dílu Australan Robbie McEwen, který v závěru nedělní etapy upadl a poranil si zápěstí a záda. "Naštěstí nešlo o nic vážného a po důkladné prohlídce jsme ho pustili na start," řekl lékař stáje Predictor-Lotto Benjamin Clarsen.

V úterý absolvuje peloton nejdelší etapu letošního roèníku, trasa z Waregemu do Compiégne měří 236,5 km a zavede Tour opět do Francie.

Autor: