Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek podlehl Djokovičovi, All England Club mu tleskal vestoje

Sport

  21:08
LONDÝN - Tenista Radek Štěpánek se postaral o parádní představení ve Wimbledonu. Sice na konci zápasu s Novakem Djokovičem odcházel do šaten poražen, ale za svůj výkon a bojovnost si vysloužil ovace centrálního dvorce v All England Clubu vestoje a rozdával podpisy stejně jako vítězný Srb.

K zemi! Na snímku Radek Štěpánek. foto: Reuters

"Radek si zaslouží obdiv. Na trávě hraje skvěle, rád se předvádí, výborně se pohybuje a měl jsem co dělat," složil Štěpánkovi velkou poklonu nejvýše nasazený hráč turnaje a šampion z roku 2011 Djokovič. Aby vyhrál, potřeboval tři hodiny a sedmnáct minut. Štěpánka porazil 6:4, 6:3, 6:7 a 7:6.

ČTĚTE VÍCE

Zápas na centrkurtu nabídl divákům neobyčejnou podívanou. Štěpánek jako jeden z mála tenistů umí praktikovat útočný styl servis volej a výpady k síti dostával Djokoviče pod tlak. Český tenista se mnohokrát vrhl rybičkou po míči jako kdysi Němec Boris Becker, současný Djokovičův kouč, který pochvalně přikyvoval v hledišti.

Radek Štěpánek si tenis užívá.

Pětatřicetiletý Štěpánek ale dokázal s Djokovičem hrát vyrovnaně i výměny od základní čáry a vydržel fyzicky až do posledního míče. "Viděl jsem Štěpánka stokrát, ale tohle nepamatuju," ocenil trojnásobný vítěz Wimbledonu John McEnroe.

Po dvou ztracených setech se zdálo, že Štěpánek prohraje zápas ve třech. Jenomže v tie-breaku otočil z 2:5 a vynutil si další sadu. "Trochu jsem si to zkomplikoval, ale opakuji, Radek je velký bojovník a zasloužil si to," řekl Djokovič, který je se Štěpánkem kamarád a před Wimbledonem si spolu zatrénovali.

Krásně Štěpánkovo loučení, ocenil McEnroe

Ve čtvrtém setu nevyužil Štěpánek brejkbol na 6:5 a o osudu sady znovu rozhodl tie-break. Více štěstí v něm měl Djokovič, který zápas ukončil vítězným prohozem. Ten nejdřív vyhlásil čárový rozhodčí jako aut, ale jestřábí oko ukázalo, že míč lajnu lízl.

Wimbledon 2014

Ze sedmi českých zástupců dnes slavilo postup do 3. kola Wimbledonu pět a nechybí mezi nimi turnajové šestky Petra Kvitová a Tomáš Berdych. Na další vystoupení na travnatých kurtech v All England Clubu se mohou těšit také Lucie Šafářová, Barbora Záhlavová-Strýcová a devatenáctiletá grandslamová debutantka Tereza Smitková.

Wimbledonská šampionka z roku 2011 Kvitová suverénně porazila Němku Monu Barthelovou 6:2 a 6:0, Záhlavová-Strýcová vyřadila 32. nasazenou Jelenu Vesninovou z Ruska 6:4, 6:2, Šafářová si poradila se Slovinkou Polonou Hercogovou 7:6, 7:5 a Smitková navázala na vydařené zápasy z kvalifikace výhrou 6:3, 7:6 proti Coco Vandewegheové z USA.

Berdycha prověřil Australan Bernard Tomic, kterého šestý nasazený zdolal 4:6, 7:6, 7:6 a 6:1. Jan Hernych, až 285. hráč světa, který do soutěže postoupil z kvalifikace, podlehl ve 2. kole Robertu Bautistovi ze Španělska 5:7, 6:4, 2:6 a 2:6.

Záhlavová-Strýcová si po vítězství nad Vesninovou zahraje 3. kolo ve Wimbledonu po čtyřech letech. "Je to Wimbledon, můj nejoblíbenější turnaj. Mám radost," řekla Záhlavová-Strýcová.

Štěpánek se s Djokovičem po utkání objali u sítě a nezvykle se vítěz i poražený usmíval. Diváci hráčům aplaudovali vstoje a hlasitě buráceli. "Bylo ctí tenhle zápas sledovat, i když šlo jen o druhé kolo. Jestli tohle byl poslední zápas Štěpánka tady na centrálním dvorci, tak to bylo krásné loučení," prohlásil McEnroe.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...