130 let

Tradičně zarputilý Štěpánek vyprovodil Andrejeva. | foto: ČTK

Štěpánek dokázal vyrovnat

Sport
  •   17:42
Moskva - Čeští tenisté ve čtvrtfinále Davisova poháru v Moskvě drží s Rusy po prvním dnu nerozhodný stav. Ve druhé dnešní dvouhře porazil Radek Štěpánek jednoznačně 6:3, 6:2 a 6:4 Igora Andrejeva a dotáhl ztrátu, kterou Češi nabrali po porážce Tomáše Berdycha v zápase s Maratem Safinem.

Štěpánek se v utkání s antukovým specialistou neustále snažil měnit rytmus hry a od začátku zápasu se i na pomalém povrchu tlačil k síti. Andrejeva tím nutil k úplně jinému hernímu projevu než dlouhým výměnám od základní čáry, které má nejraději. Tato taktika českému tenistovi vycházela na jedničku. Už v šestém gamu díky skvělému zkrácení hry sebral soupeři servis a při vlastním podání dominoval, když při něm za celý set ztratil jen šest z osmatřiceti míčů. Andrejev na pestře a chytře hrajícího Štěpánka nedokázal najít zbraň, český tenista měl i ve druhém setu vývoj zápasu pevně pod kontrolou. Tentokrát svou převahu zúročil ve dva brejky a za osmašedesát minut hry už vedl 2:0 na sety.

Stejně jako Berdycha v předchozím duelu dělila i Štěpánka jediná sada od zisku prvního bodu pro český tým. Měl ale mnohem výraznější převahu než česká daviscupová jednička, takže tentokrát se žádný dramatický zvrat ve vývoji zápasu nekonal. Štěpánek v páté hře třetí sady počtvrté uspěl při servisu soupeře, tentokrát zahrál z bekhendu vítězný míč přesně na postranní čáru.

Andrejev měl v osmé hře šanci protáhnout zápas, když si vypracoval brejkbol, ale Štěpánek si i po druhém servisu došel na síť pro vítězný míč. Další zápletku už český tenista nepřipustil a zápas po necelých dvou hodinách ukončil hned při prvním mečbolu esem. O důležitý druhý bod se bude bojovat v sobotní čtyřhře, do níž nehrající kapitáni při čtvrtečním losování nahlásili Nikolaje Davyděnka s Michailem užným a Lukáše Dlouhého s Pavlem Víznerem. Sestavy se však mohou hodinu před zápasem změnit.

Výsledek:
Rusko - ČR 1:1 po prvním dnu
Andrejev - Štěpánek 3:6, 2:6, 4:6.
Statistika:
Esa: 7:12. Dvojchyby: 3:2. Nevynucené chyby: 27:26. Vítězné míče: 13:31.
Využité brejkboly: 0 ze 2/4 z 5. Celkem získané míče: 69:94. Čas utkání:
1:52 hod.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz