Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek je nesportovní, stěžoval si Němec. Berdych: Ani jsem mu nerozuměl

Davis Cup

  9:00
HANNOVER (Od našeho zpravodaje) - Další pohodový den v „deblové“ práci mají za sebou tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Jenže konec „směny“ jim trochu pokazil jeden ze soupeřů. Němec Philipp Petzschner si po daviscupové čtyřhře stěžoval na Štěpánkovo chování. Co se vlastně na kurtu v hannoverské TUI Areně stalo? Nikdo pořádně neví.

Co udělal Radek Štěpánek Němcům? On sám o ničem neví foto: Česká Sportovní/Pavel Lebeda

Češi jsou v Davis Cupu blízko postupu. Berdych a Štěpánek porazili v deblu Němce

Po mečbolu se Češi objali, poplácali po ramenou, poděkovali si za další - v týmové soutěži už šestnáctou - výhru a šli k síti podat ruku soupeři.

Načež Petzschner začal se Štěpánkem a Berdychem diskutovat. Německá televize dokola opakovala záběry „konfliktu“ a 31letý dvojnásobný grandslamový šampion ve čtyřhře na mikrofon prohlásil, že Štěpánek je nesportovní.

Radek Štěpánek na tiskové konferenci sršel vtipem.
Radek Štěpánek v rozhovoru s Tomášem Berdychem

Co mu konkrétně vadilo, však neuvedl. „Není to nic, co bych chtěl říkat do televize, je to mezi námi,“ konstatoval Petzschner.

Štěpánek: Neměl jsem mu co říct

Ani na tiskové konferenci o dění po utkání nemluvil. Vědí čeští tenisté, proč Němec po prohře tak „prskal“?

„Neřekl bych, že prskal. Jen něco zmínil u sítě, já mu nerozuměl, tak jsem se ho znovu zeptal. Ale bylo to úplně bez problému,“ řekl Berdych.

Berdych otočil zápas ze stavu 1:2 na sety. Češi hrají po prvním dnu s Němci 1:1

Překvapený byl i Štěpánek: „Říkal mi nějaké německé slovo, kterému jsem ani nerozuměl. Neměl jsem mu co říct.“

Němečtí novináři tvrdí, že Petzschner mívá podobné incidenty s kdekým a on sám se také občas nechová fér. Ale co ho rozčililo tentokrát?

„Jediné, co Radek udělal, že ukázal pěstičku na Petzschnera u sítě po první sadě, mohl to gesto udělat jinam, ale nic to nebylo. Všechno jsou to emoce,“ klidnil situaci český kapitán Jaroslav Navrátil.

Jeden se snažil hrát, druhý hlásil challenge

Ve vypjatém prvním setu, který rozhodoval až tie-break, mohl naštvat Štěpánek domácí publikum, když po sporném rozhodnutí umpirového rozhodčího vztekle odpálil míček na druhou stranu.

Konec tenisových maratonů. Davis Cup bude nuda, říká Štěpánek

Jenže sudí (podobně jako v utkání Zverev vs. Berdych) opět dovolil podivnou „challenge“, což lídra českého týmu vyburcovalo k emotivní diskuzi a Štěpánek ho musel odtáhnout.

„On si ji vzal na svoje podání. Tohle je tak strašně těžké zvládnout podle pravidel, protože jakmile jeden zaservíruje a reklamuje, že bylo jeho podání špatné, musí přestat hrát hned oba dva,“ vysvětloval Berdych.

„A ne že se jeden snaží míč vrátit a druhý hlásí challenge,“ dodal.

Když to potřebujeme odlehčit, smějeme se

Ale jinak se český deblový pár na dvorci většinou usmíval. „Když cítíme, že to můžeme odlehčit, tak se zasmějeme. Svědčí to o dobré komunikaci mezi námi,“ řekl Štěpánek.

Gutntág. Štěpánek si před Davis Cupem v Německu zahrál na Bolka Polívku

„První set byl hodně důležitý. Němci nastoupili hodně svěže a agresivně, moc nekazili. Tlak jsme ustáli a vyhráli těžký tie-break. Kdyby se nám to nepovedlo, dostali by se do euforie a bylo by o to těžší se vracet. Ale i tak - už jsme těch utkání spolu odehráli spoustu a oba jsme věděli, že výkon z prvního setu bude pro ně těžké udržet po celé utkání na tři vítězné sety. A to se potvrdilo,“ dodal 37letý tenisový rutinér.

Úplně klidný zápas to nebyl

Po pátečních pětisetových dramatech ve dvouhrách mohl v sobotu prožít na lavičce pohodovější čtyřhru.

„Ale úplně klidný jsem nebyl, první set byl o jednom dvou míčích. Tomáš kdyby začal blbě... Při jeho podání byly hned dva brejkboly,“ zmínil Navrátil úvod utkání.

„Ale pořád jsem pevně věřil, že jsou lepším týmem. Vím, co od nich čekat, jak spolu komunikují a že mají spoustu zkušeností. A nakonec to ukázali. Zbytečně by se hrál set navíc a Němci by kousali. Takhle Tomáš ušetřil plno sil na nedělní důležité utkání.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!