Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ve finále challengeru v Prostějově se Štěpánek střetne s Veselým

US Open

  14:44aktualizováno  17:33
PROSTĚJOV - Českým soubojem generací bude sobotní finále prostějovského tenisového challengeru, ve kterém změří síly čtyřiatřicetiletý Radek Štěpánek s o patnáct let mladším Jiřím Veselým. Štěpánek porazil v semifinále Rusa Tejmuraze Gabašviliho po téměř tříhodinové bitvě 7:5, 6:7 a 7:5 a Veselý za dvě hodiny zdolal Němce Petera Gojowczyka 6:2, 5:7 a 6:2.

Radek Štěpánek. foto: ČTK

Štěpánek v posledním setu prohrával už 1:4, ale nakonec si zajistil šanci bojovat o své třetí prvenství na prostějovském turnaji. "V žádném případě jsem nechtěl utkání ve třetím setu za stavu 1:4 zabalit. Měl jsem motivaci, aby byl alespoň jeden český hráč ve finále," řekl Štěpánek, který v Prostějově zvítězil v letech 2003 a 2004.

Osmadvacetiletý Gabašvili, který je momentálně na 144. místě žebříčku ATP, se stal v Prostějově postrachem favoritů. Ve druhém kole vyřadil obhájce prvenství Němce Floriana Mayera a ve čtvrtfinále zdolal i trojnásobného prostějovského vítěze a loňského finalistu Jana Hájka.

Čtyřiatřicetiletý Štěpánek, který je v žebříčku o 92 míst výš, už Gabašvilimu další překvapení nedovolil. "Bojoval jsem nejen za sebe, ale také za areál na Spartě, který je postižen povodněmi. A také léčím i sebe, neboť se mi po takovém obratu vrací psychická pohoda i forma," řekl Štěpánek, který slíbil polovinu prémií z Prostějova věnovat povodněmi postižené tenisové Spartě.

Veselý vstoupil do utkání velice slibně, po jasně vyhraném prvním setu mu chybělo ve druhém setu za stavu 5:4 vyhrát své podání. "Bohužel se mi začaly v hlavě promítat myšlenky o důležitosti zápasu. Vítězství mě přiblížilo k první stovce světového žebříčku a tím i ke startu v hlavním turnaji na US Open. Dal jsem sice tři esa, ale potom hrál hodně bojácně a set jsem ztratil," popsal Veselý nevydařenou koncovku druhého dějství.

Na finále se Štěpánkem se Veselý těší. "Ještě nikdy jsme spolu nehráli, pouze jednou jsme s Radkem trénoval. Pokusím se na něj něco vymyslet," usmál se Veselý. Finále Štěpánek - Veselý začíná v Prostějově v 11:00.

Autoři: ,