Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek míří do finále čtyřhry. Bryanům unikl kalendářní Grand Slam

US Open

  20:34aktualizováno  20:51
NEW YORK - Tenista Radek Štěpánek si po roce znovu zahraje o deblový titul na US Open. Český daviscupový reprezentant s Indem Leanderem Pasem dnes zdolali v semifinále favorizované americké bratry Mika a Boba Bryanovy 3:6, 6:3 a 6:4 a oplatili jim porážku z loňského finále. Světovým jedničkám navíc překazili možnost získat kalendářní Grand Slam.

Radek Štěpánek a Leander Paes foto: ČTK

Štěpánek je v New Yorku ve finále už potřetí. Před rokem neuspěli s Paesem a před jedenácti lety prohrál v boji o titul s Jiřím Novákem. V nedělním finále se Štěpánek s Paesem střetnou s Chorvatem Ivanem Dodigem a Brazilcem Marcelem Melem, nebo s Rakušanem Alexanderem Peyou a Brazilcem Brunem Soaresem.

"Mám velký respekt vůči bratrům Bryanovým, ale když hrajeme s Radkem, tak je možné cokoli. Je to jeden z nejlepších partnerů, které jsem kdy měl," řekl Paes v rozhovoru na dvorci.

ČTĚTE TAKÉ

V semifinále se Štěpánek s Paesem po ztrátě první sady zlepšili. Ind skvěle returnoval i hrál na síti a český tenista se k němu přidal. "Po prvním setu jsme trochu změnili takttiku a čekali jsme na šanci, která přišla a hned jsme ji využili. Taky jsme mnohem lépe returnovali," komentoval Štěpánek obrat v utkání.

Ve druhém setu vzali dvakrát podání Bobu Bryanovi a ve třetím od stavu 0:1 získali pět her v řadě. Důležité bylo, když za stavu 4:1 odvrátil Štěpánek při svém podání tři brejkboly a od čtvrtého česko-indický pár zachránilo jestřábí oko, které ukázalo, že Štěpánek neudělal dvojchybu. Bryanové sice ještě snížili na 4:5, ale pak šel podávat Štěpánek, začal esem z druhého servisu a utkání ukončil čistou hrou.

Hráli o kalendářní Grand Slam

Čtyřiatřicetiletý Štěpánek může vybojovat druhý grandslamový triumf v kariéře, loni s Paesem zvítězili na Australian Open.

Bryanové letos opanovali Australian Open, French Open i Wimbledon a mohli se stát teprve druhým párem v historii, který získá všechny čtyři grandslamové tituly v jednom roce. Kalendářní Grand Slam získali jen Australané Ken McGregor a Frank Sedgman v roce 1951, sedmnáct let před začátkem profesionální éry tenisu.

Deblistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká se v semifinále střetnou se Serenou a Venus Williamsovými. Americké sestry vyřadily obhájkyně titulu a deblové jedničky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou z Itálie hladce 6:3 a 6:1. S Williamsovými české tenistky loni prohrály ve finále Wimbledonu a posléze i olympijských her v Londýně.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...