Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek: Moc jsem kluky nepodržel

Sport

  12:11
BERN - Zklamaný a naštvaný sám na sebe opouštěl ve čtvrtek večer ledovou plochu bernské arény brankář české hokejové reprezentace Jakub Štěpánek. Dvaadvacetiletý gólman se vinil z toho, že nezvládl čtvrtfinálový duel mistrovství světa proti Švédsku, ve kterém třikrát inkasoval, kvůli čemuž pro český tým šampionát skončil.

Jakub Štěpánek inkasuje první branku. foto: ČTK

"Je to obrovské zklamání. Jsem trošku zklamán i ze sebe. Je to pro mě druhé velké zklamání během jednoho měsíce. Určitě to budu dlouho vstřebávat," řekl Štěpánek novinářům po utkání. Podobné pocity zažil i ve čtvrtfinále play off extraligy, kdy jeho Vítkovice vypadly s pražskou Slavií, přestože v sérii vedly už 3:1 na zápasy.

V Bernu jej mrzelo, že týmu více nepomohl. "V takovém zápase musím chytit něco navíc. A já jestli jsem předvedl jeden dobrý zákrok, pak je to hodně. Myslím ten před třetím gólem, to bylo asi jedinkrát, kdy jsem si zasloužil, aby mi lidi víc zatleskali. Bohužel pak hned přišel třetí gól a všechno to šlo do pryč," litoval Štěpánek.

Na sebe vzal zejména třetí inkasovanou branku, kdy jej Kenny Jönsson překonal střelou od modré čáry. "Byla to moje chyba. Jeden švédský hráč přede mnou máchl hokejkou a já nevím, jestli mě to vylekalo nebo co, prostě mi to propadlo. Pokud chceme něco uhrát, to se nesmí stávat," řekl Štěpánek, který měl před startem šampionátu na kontě jen tři reprezentační starty. Všechny si přitom připsal až v přípravě na mistrovství.

Před nejdůležitějším zápasem v kariéře se přitom cítil dobře, nervózní nebyl. "Nijak jsem nad tím nepřemýšlel. V první třetině jsem si něco chytil, i když toho nebylo moc, uklidnil jsem se, že by to mohlo jít. Bohužel mi tam celkem nešťastně propadl první gól. Druhý gól jsem pod sebou ztratil z dohledu, soupeři to hned dorazili. Třetí padl, jak padl. Celkově tenhle zápas nepatřil k mým lepším, rozhodně ne," uvedl Štěpánek.

Překvapivá česká jednička na mistrovství sama sebe ale celkově hodnotit nechtěla. Počká si prý na reakce. "Snažil jsem se chytat co nejlépe, jak to šlo. Určitě mě mrzí, že jsme nepostoupili, že jedeme domů. Neměli jsme ani štěstíčko, kluci přede mnou makali. Na nic se ale nemůžeme vymlouvat, prostě jedeme domů. Taková je realita," řekl Štěpánek, který na turnaji dvakrát udržel čisté konto.

Objev letošní extraligové sezony ocenil ve čtvrtfinále hlavně účinnou hru Švédů. "Myslím, že jsme po většinu zápasu byli lepším týmem. Jakmile se ale Švédi dostali do pásma, moc nestříleli, chtěli to hlavně hrát všechno do brány. Byli efektivnější, to si musíme přiznat. Měli jsme sice hodně střel, ale dost z nich bylo jednodušších pro gólmana. Nechodili jsme moc před bránu," hodnotil Štěpánek.

Bývalý vsetínský brankář, který ještě v polovině sezony chytal v prvoligové Sareze Ostrava, je sice spíše flegmatik, i on ale cítil po prohře se Švédskem vztek. "To je v každém. Co by mi ale dalo, kdybych teď rozkopal koš nebo zlomil hokejku? Musím se trochu uklidnit. Teď už s tím nic nenaděláme, jedeme domů," smutně konstatoval Štěpánek, jehož za výkon na mistrovství kouč Vladimír Růžička pochválil.

Autor: