Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek s Paesem porazili i bratry Bryanovy

Sport

  15:01aktualizováno  20:29
LONDÝN - Česko-indický pár Radek Štěpánek, Leander Paes na tenisovém Turnaji mistrů vyhrál i třetí zápas ve skupině. Bratry Boba a Mika Bryanovy z USA porazil 6:4, 6:7 a 10:7 a v nedělním semifinále narazí na indickou dvojici Rohann Bopanna, Maheš Bhúpathí.

Radek Štěpánek a Leander Paes foto: ČTK

Čtveřici semifinalistů ve dvouhře doplnil Argentinec Juan Martín del Potro, který porazil švýcarského obhájce titulu Rogera Federera 7:6, 4:6 a 6:3. O jejich pořadí ve skupině B rozhodne večerní duel mezi Španělem Davidem Ferrerem a Srbem Jankem Tipsarevičem. "Musíme se soustředit na naši půlku kurtu. Máme za sebou tři výhry, což nám dodává sebevědomí," uvedl Štěpánek na webu ATP Tour směrem k semifinále. "Nezměníme naši strategii a pohodu ani o píď," dodal.

Indicko-český pár, který si postup do semifinále zajistil už hladkými výhrami v předchozích dvou zápasech, vstoupil do utkání s nasazenými jedničkami ve velkém stylu. Po dvou brejcích se Štěpánek s Paesem dostali v prvním setu do vedení 4:1. Pak sice Američané s přispěním Štěpánkovy dvojchyby při brejkbolu snížili, ale další šanci jim vítězové letošního Australian Open nedali. Český daviscupový reprezentant na síti proměnil hned první setbol.

I v úvodu druhého setu měli Štěpánek s Paesem šance na brejk, ale američtí tenisté si v klíčových chvílích pomáhali výborným servisem. O osudu sady rozhodovala zkrácená hra, v níž Bryanové vedli už 5:3. Česko-indická dvojice pak otočila na 6:5, ale mečbol odvrátil smečí Bob Bryan a Američané třemi míči za sebou získali set pro sebe.

V rozhodujícím supertie-breaku až při desátém míči uspěla returnující dvojice, do vedení 6:4 se dostali Štěpánek s Paesem. Náskok i přes Paesovu dvojchybu udrželi a po výhře 10:7 si zajistili prvenství ve skupině. "Po prohraném druhém setu jsme se soustředili na sebe, na naše podání a čekali na příležitosti, které přišly. Myslím, že jsme si zasloužili vyhrát," řekl Štěpánek.

Skončil nejlepší pár na světě

Ten se tak se svým partnerem výrazně podílel na vyřazení prvního páru světa, který na posledních čtyřech Turnajích mistrů vždy prošel minimálně do semifinále. Ze druhého místa totiž na jeho úkor postoupili Španělé Marcel Granollers a Marc López, kteří porazili 6:4 a 6:2 pákistánsko-nizozemskou dvojici Ajsam Kúreší, Jean-Julien Rojer.

V repríze nedávného finále turnaje v Basileji, v němž Del Potro tehdejší světovou jedničku Federera porazil, si oba tenisté sedm gamů bez problémů drželi servis. Pak se Švýcar díky Argentincově nižší úspěšnosti prvního podání dostal ke třem brejkbolům, ale ani jeden nevyužil a set rozhodoval tie-break. Ten měl nečekaně jednoznačný průběh, protože druhý nasazený nezvykle často chyboval a pustil Del Potra do vedení 6:1. Dva setboly ještě Federer při svém servisu odvrátil, ale ten třetí Jihoameričan proměnil přímým bodem z podání.

Následně Del Potro nezachytil vstup do druhého setu a Švýcar dvěma čistými hrami za sebou odskočil na 2:0. Tento brejk rozhodl o osudu druhého setu, který Federer vyhrál 6:4.

Úvod třetího setu naopak patřil Del Potrovi. Ve druhém gamu si výborným prohozem vybojoval vůbec první brejkbol v zápase a díky Federerově chybě z bekhendu ho využil. Při vlastním podání byl pak Del Potro suverénní a podruhé za sebou Švýcara porazil. Po dvanácti zápasech tak ukončil Federerovu vítěznou sérii na Turnaji mistrů.

Večerní zápas rozhodne už jen o složení semifinálových dvojic. Pokud zvítězí favorizovaný Ferrer, postoupí z prvního místa Federer a narazí na domácího Andyho Murrayho. Jestli Tipsarevič překvapí, vyhraje skupinu Del Potro a Federer se v souboji dvou nejvýše postavených hráčů na žebříčku utká se Srbem Novakem Djokovičem.

Autoři: ,