Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek: Že Djokovič nehrál? Odstavit ferrari je zajímavé

Davis Cup

  21:25
BĚLĚHRAD (od naší zpravodajky) - Za celý zápas nabídli soupeřům jediný brejkbol. Tu a tam se na kurtu rozverně rozesmáli. Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem suverénně porazili srbský pár Zimonjič, Bozoljac 6:2, 6:4, 7:6 a výrazně se přiblížili z obhajobě triumfu v Davisově poháru. "Hotovo ale ještě vůbec není," varuje ale před předčasným optimismem Tomáš Berdych.

Porada českého páru. foto: MAFRA - Michal Růžička.

Radku, předvedl jste téměř perfektní výkon.
Štěpánek: Vždycky jdu v Davisově poháru na kurt s tím, že chci hrát nejlíp. Teď to šlo opravdu dobře, ale bez parťáka by se to nepovedlo. Na kurtu nejsem sám, skvěle se doplňujeme. Myslím, že to byl jeden z nejlepších deblů, co jsme spolu odehráli. Pomohl mi zápas Djokovičem, vzal jsem si z něj to pozitivní a ještě svůj výkon zlepšil .

Tomáši, ten zápas byl poměrně jednostranný. Čekali jste větší odpor Srbů? 
Berdych: Skóre vypadá jasně, ale museli jsme o to bojovat. Radek odehrál jeden ze svých nejlepších deblů a já se mu snažil pomoct. Nedali jsme jim žádnou šanci na zvrat, odehráli jsme dobrý zápas.

Jak moc vám pomohly brejky v úvodu prvních dvou setů?
Štěpánek: Určitě to pomůže, celý zápas jsme měli hodně šancí. Čelili jsme jen jednomu brejkbolu, to vypovídá za vše. Využívali jsme naše silné stránky, dobře jsme servírovali i returnovali.

Překvapilo vás, že Srbové nenasadili Novaka Djokoviče do čtyřhry?
Berdych: Byla to jejich volba. Měli čas si to promyslet, zvolit. Dobře pro nás, vedeme. 
Štěpánek: Mě to stálo deset euro. Vsadil jsem se...

Prý byl unavený. Vy jste na zátěž tří dnů dlouhodobě zvyklí.
Štěpánek: Asi bychom měli používat hlavu, ale zase jsme použili srdce, to je naše devíza. Oba jsme schopni pro tým padnout. Jestli ho Srbové nechali stát... Je zajímavý nechávat ferrari v garáži. 
Berdych: My jsme netaktizovali nikdy. Vždycky jsme do toho šli naplno a kolikrát se to vyplatilo a slavili jsme už po čtyřhře. Pravda, někdy člověk pak nemusí být na neděli úplně čerstvý, ale tohle má něco do sebe. 

Před čtyřhrou jste řekl: Hrajeme o vítězství ve finále. Jak důležité je ale zůstat teď koncentrovaný. Poslední bod pořád chybí...
Berdych: Hotovo ještě není, je to hodně daleko. Člověk to ale musí umět odlehčit. Máme plán a zatím se nám ho daří naplňovat, jak jsme si řekli. To je vždycky dobře. 

V tie-breaku jste upadl přímo k lavičce pod nohy srbského kapitána Obradoviče. Proběhla nějaká konverzace?
Berdych: Chtěl jsem se zeptat, co budou dávat na večeři, ale nestačili mi v té rychlosti odpovědět.

VÍCE ZDE

Tomáši, v neděli vás v souboji jedniček čeká Novak Dokovič. 
Berdych: Proti němu před domácím publikem je obrovská výzva. Jsem v nejlepší možné pozici, nemám co ztratit. Budu se rvát o každý bod, zkusím v tomto extrémním momentu pomoct týmu.

Zkuste odhadnout, v jak těžké situaci bude Djokovič proti vám - při absenci Tipsareviče nemá "v záloze" zkušeného kolegu pro pátý zápas.
Berdych: Pokud cítí, že nemá zálohu, měl zkusit debl a vzít veškerý tlak na sebe. Ale asi je dost sebevědomý. Bude to zajímavé.

Radku, jak jste na tom fyzicky před možným pátým rozhodujícím zápasem?
Nemám problém, v sobotu jsme na kurtu hodně času nestrávili. Teď potřebuju zregenerovat a pak budu čekat, jestli se ten zápas uskuteční. Dám do něj vše.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...