130 let
Olympijský čtyřkajak (Štěrba)

Olympijský čtyřkajak (Štěrba) | foto: ČTK

Štěrba byl za doping napomenut, v Londýně pojede

Sport
  •   12:56aktualizováno  13:29
LONDÝN - Kajakář Jan Štěrba může definitivně startovat na olympijských hrách v Londýně. Člen reprezentačního čtyřkajaku čelil obvinění z dopingu, Sportovní arbitrážní soud mu za pozitivní test na květnové olympijské kvalifikaci udělil napomenutí.

Původně Štěrba dostal od antidopingové komise Mezinárodní kanoistické federace (ICF) zákaz startu na šest měsíců. Po odvolání mu arbitrážní komise ICF tento trest zrušila. Federace se proti tomu odvolala, ale CAS přímo v Londýně rozhodl ve prospěch českého závodníka. Rozhodnutí je konečné, už se nelze proti němu odvolat.

Řval radostí

"Zařval jsem radostí, když mi to řekli, a kluci taky řvali radostí," uvedl Štěrba. "To je neuvěřitelná výhra, v nerovné bitvě," radoval se. Přesto ještě nechtěl moc jásat. "Dokud nebudu mít akreditaci na krku a nebudu v Londýně sedět v lodi, tak si nebudu jistý už radši ničím. Ale snad už by to měla být jen formalita." Štěrba na úterním zasedání CAS v Londýně, které trvalo až do půlnoci, strávil šest hodin. "Byl to v podstatě soudní proces. Bylo to nesmírně náročné," řekl po jednání. "Vypadalo to ze strany ICF, že to je snad proces století," uvedl závodník, v jehož těle odhalila dopingová kontrola stimulant beta-metylfenyletylamin, který byl obsažen v potravinovém doplňku.

Skoro dva měsíce strávil v nejistotě. "V úplně jiném světě," hlesl. Nejprve dostal půlroční trest, potom byl omilostněn a radoval se, že pojede na olympijské hry. Usedl do posádky a při domácím šampionátu v Račicích zajel s kolegy druhý čas světové historie.

Český olympijský výbor podnikl kroky k udělení akreditace, jenže ICF se odvolala. "To pro mě byla rána," řekl jedenatřicetiletý kajakář. "Je to hrozný pocit pár dní před soutěží nevědět, jestli jedu nebo ne. To si nikdo nedovede představit, jak mi bylo. Nechápu postoj ICF, když ani WADA (Světová antidopingová agentura) se neodvolala," řekl.

Štěrba nechápal, proč se ICF odvolala proti verdiktu své arbitráže. "Ať si to každý vyloží, jak chce, ale tohle není normální," řekl Štěrba. I proto při jednání CAS kanoista a jeho právník Jan Šťovíček postavili obhajobu na původních argumentech. "Látka není v seznamu zakázaných látek. ICF tvrdí, že by na seznam měla patřit. Já k tomu nemám slov," uvedl.

Ve čtvrtek se ještě projede v Račicích

Štěrba už je zpátky v České republice, pojede do Račic, aby si sbalil věci a odletí znovu do Londýna už jako člen olympijského týmu. "Zítra se ještě pojedeme projet v Račicích a v pátek se vrátím," řekl.

Cítí, že zbývající členové posádky Daniel Havel, Lukáš Trefil a Josef Dostál ho podporovali. "Mně bylo taky strašně dobře, že jsem mezi ty kluky mohl zase zapadnout, měl jsem strašnou radost, že nám to šlo. Jsme skvělá parta a dost možná za téhle situace zabereme ještě víc. Strašně nás to semklo a všichni cítíme, že nám bylo ubližováno. Věřím, že nás to strašně nakopne," uvedl Štěrba. Je mu i líto Pavla Davídka, který ze sestavy vypadl. "Promluvíme si o tom spolu," řekl.

Jeho radost se násobí i proto, že si celý proces platil ze svého. "Letenky, ubytování, to si každý umí asi spočítat," uvedl. Jen úterní cesta do Londýna ho stála více než 15.000 korun. "Rozhodně budu ostražitý na výživové prostředky," řekl kajakář, který by mohl jet na OH i debla s Havlem. "Ale netrénovali jsme, spíš s tím nepočítáme," dodal.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz