130 let
Komisař NBA Adam Silver (vlevo) hovoří s Magicem Johnsonem

Komisař NBA Adam Silver (vlevo) hovoří s Magicem Johnsonem | foto: ČTK

Sterling žije v době kamenné, brání se posměškům za AIDS Magic Johnson

Sport
  •   8:30
Omluvit se tak, aby se následně museli omlouvat jiní, to zvládne málokdo. Donald Sterling to dokázal. Majitel basketbalistů LA Clippers, jehož rasistické výroky spustily v NBA nebývalý skandál, se totiž v rámci "omluvného" interview pustil do legendárního Magika Johnsona.

"V každém městě, kam přijel, měl sex, nakazil se virem HIV... Měl by se stydět. Já tehdy zašel do synagogy a modlil se za něj. Ale co on udělal pro černochy? Tohle že je vzor pro děti?" čílil se Sterling.

ČTĚTE VÍCE

Pro připomenutí: kauza vznikla zveřejněním soukromého rozhovoru 80letého miliardáře s jeho přítelkyní, v němž jí Sterling vyčítal vztahy s černochy a výslovně zmínil i Magika Johnsona, jednoho z nejlepších hráčů dějin. V CNN Sterling svá slova vysvětloval, jenže se dostal do bludného kruhu.

Johnsonův život je slavným příběhem sportu: bývalý flamendr po onemocnění začal žít spořádaně a jeho "coming-out" ohledně AIDS byl velmi důležitý v tom, že se onemocnění přestalo stigmatizovat.

Ovšem Sterling na to evidentně ani v roce 2014 nehledí. "I když vím, že to Magic Johnson nepotřebuje, chci se mu i tak jménem celé NBA omluvit, že je jeho jméno dál zaplétáno do tohoto případu," uvedl komisionář basketbalové soutěže Adam Silver.

Nejznámější pacient AIDS

Dotčená hvězda zareagovala jasně. "Žijete v době kamenné," vzkázal Donaldu Sterlingovi. "Je to smutné, stydím se za něj. Jestli jsem zklamán? Samozřejmě!"

Magic Johnson se od chvíle, kdy se stal nejznámějším pacientem planety s AIDS, hodně angažuje. "Nikdy jsem nezastíral, že jsem si to zavinil sám. Vím, co bylo špatně. Ale na druhou stranu věřím, že jsem schopný pomáhat lidem," říká Johnson. "Chodíval jsem do nemocnic, kde jsem objímal a utěšoval umírající s AIDS. Mladým lidem jsem rozmlouval sebevraždu a ukazoval jim, že se dá žít dále. Věnovali jsme přes 15 milionů dolarů nadaci... Jen prostě o všem nemusím mluvit na veřejnosti," popsal zpětně své aktivity.

Sterlinga čeká tvrdý boj o jeho majetek, neboť jej NBA nutí, aby Clippers prodal. A další výpad vůči slavnému bojovníkovi s AIDS mu jistě nepomohl. "Je smutné, co slyšíme od muže, u něhož při jeho bohatství a životním osudu čekáme i vzdělání," uvedl Johnson. "Pane Sterlingu, váš boj je prohraný."

Autor: