Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Stín nad Contadorem. Klíčový náskok získal po Schleckově defektu

Tour de France

  15:04aktualizováno  16:57
PRAHA - "El pistolero", tedy Alberto Contador slaví třetí triumf na Tour de France. Jenže na jeho vítězství padá stín pochyb, králem cyklistického světa mohl - a podle některých měl - být Andy Schleck. Španěl totiž získal rozhodující náskok ve chvíli, kdy Lucemburčan v pyrenejském stoupání opravoval kolo.

Lucemburčan Andy Schleck a ve žlutém trikotu Alberto Contador, dva nějvětší favorité na celkové vítězství Tour de France foto: Christophe EnaReuters

Ten moment rozdělil cyklistické příznivce po celém světě. Byl Contadorův útok ve chvíli, kdy Schleckovi spadl ve stoupání řetěz, fér? Na tom se neshodli fanoušci, ani experti či legendární jezdci.

Contador vyhrál potřetí Tour de France

Ohnivé spory utlumil fakt, že všichni předpokládali, že Contador porazí Schlecka v dlouhé sobotní časovce o minuty. A 39 vteřin, o které Schleck přišel v 15. etapě, nebudou hrát roli.

Jenže hrají. A roli rovnou osudovou.

Anketa

Měl Contador na Schlecka v 15. etapě počkat?

Ano. Pokud má defekt jezdec ve žlutém trikotu, platí nepsané pravidlo, že na něj soupeři čekají. 162
Ne. Schleck měl smůlu, která k cyklistice patří. Defekty jsou součástí závodů. 399
Nevím. Nedokáži se rozhodnout. 37

Contador totiž celkově Schlecka porazil v 97. ročníku Tour o 39 vteřin...

Agentura SID spočítala, že pokud by Contador na Schlecka počkal a

Nepsaná pravidla pelotonu

V cyklistickém pelotonu platí nepsané pravidlo, které říká, že nikdo by neměl začínat únik, pokud má mechanický problém lídr závodu (na Tour de France cyklista jedoucí ve žlutém).

dojeli do cíle 15. etapy společně, vyhrál by Lucemburčan - o pouhých 640 tisícin sekundy. To je mocné palivo pro velké "dějinné" pochyby.

Co se přesně stalo v 15. etapě stalo? Schleck, který v té době jel ve žlutém a na Španěla měl náskok 31 vteřin, zaútočil v pyrenejském stoupání a poprvé - a během letošní Tour naposledy - nachytal Contadora lehce v nedbalkách. Jenže po pár metrech mu spadl řetěz (podle kritiků po chybě při přehazování).

Čtěte více

Contador ho dohnal a spolu se Sánchezem a Meňšovem pak nemilosrdně útočili. Do cíle přijel rozzuřený Schleck se ztrátou 39 vteřin.  

Video ze situace v 15. etapě Tour de France

Bylo etické, aby trojice těžila ze Schleckova defektu? Bylo to fér?

Bernard Hinault, pětinásobný vítěz Tour, se postavil za Contadora, defekt je podle něho součást cyklistiky a řada favoritů prohrála jen

Nejtěsnější rozdíl

Nejvyrovnanější ročník se odehrál v roce 1989, kdy Američan Greg Lemond porazil Laurenta Fignona o 8 vteřin. Rozhodla až závěrečná časovka, která se jela netypicky v neděli.

proto, že je zradil bicykl. Stejně tak Schleckův týmový šéf Bjarne Riis řekl, že Contador se zachoval správně. "Musel jet dál, figurovali tam ještě Samuel Sánchez a Denis Meňšov. Bylo třeba, aby se s nimi držel," tvrdil možná překvapivě Riis.

"Nechci hodnotit, jestli měl Contador útočit," kroutil se sedminásobný vítěz Tour Lance Armstrong. Tedy muž, který počkal na Jana Ullricha, když v roce 2001 zmizel v Alpách ze silnice. A muž, na kterého tentýž Ullrich v roce 2003 počkal, když spadl po střetu s divákem v klíčové pyrenejské etapě.

"Ale Contador určitě věděl, že Schleck má problémy," rýpl si Armstrong. Contador totiž v prvních reakcích po dojezdu tvrdil, že si nevšiml, že měl Lucemburčan potíže s kolem. "Andyho defekt jsem nezaznamenal. Pak už bylo moc pozdě, měli jsme už velký náskok," hájil se Contador.

Schleck zuřil. "Mám žaludek plný hněvu. Já bych takhle neútočil," zlobil se Schleck.

Druhý den se Contador omluvil. "V duchu fair play, který je pro mne důležitý, šťastný být nemohu," prohlásil Španěl a oba jezdci se usmířili. Jenže to netušili, jaké rozuzlení přinese sobotní časovka...

Jistě, pokud by Contador na Schlecka počkal, následné pyrenejské etapy by vypadaly jinak, Španěl by musel útočit.

Čtěte více

Navíc Schleck také nemá úplně čisté svědomí. Zatímco ve druhé etapě na něho Contador počkal (po rozhodnutí celého pelotonu, který zvolnil kvůli množství pádů), když se lucemburský hubeňour přimotal do dvou karambolů, ve třetí etapě na kostkách to byl Schleck spolu s týmovým kolegou Cancellarou, kdo jel jako o život v šestičlenném úniku, a na Contadora, jenž se zapletl do kolize, získal více než minutu (1:19 min.). V tu dobu ovšem jel ve žlutém trikotu vedoucího jezdce někdo jiný.

"Andy jel dál nadoraz, jen aby co nejvíc orval Contadora. Ten mu to v patnáctém díle jenom vrátil," zastával se Španěla devátý muž celkového pořadí Roman Kreuziger.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!