Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Běžkařské hvězdy vyzývají FIS k debatě o dopingu. Češi mezi nimi nejsou

Sport

  12:40
LAUSANNE - Více než stovka běžců na lyžích vyzvala prezidenta Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Gianfranca Kaspera k setkání na téma dopingu. V otevřeném dopisu, který je adresován také šéfovi Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasi Bachovi, navrhuje 104 podepsaných běžců diskuzi o čistém sportu během únorového mistrovství světa v klasickém lyžování v Lahti.

Zleva: Marit Björgenová, Therese Johaugová a Charlotte Kallaová foto: Reuters

Stovka sportovců, mezi nimiž není žádný český reprezentant, reaguje na nedávnou zprávu Světové antidopingové agentury (WADA) o státem podporovaném dopingu v Rusku. Běžcům vadí údajná shovívavost sportovních organizací včetně FIS k dopingu a také některé komentáře šéfů lyžařské federace.

Podepsaní běžci na lyžích požadují silnější vedení ze strany FIS, MOV a WADA a právo na sportování v čistém prostředí bez dopingu. Podporují silnou a nezávislou WADA a také přísné a transparentní tresty pro ty, kteří antidopingová pravidla poruší.

Mezi podepsanými sportovci jsou hvězdy z celého světa, například Norka Marit Björgenová, Švédka Charlotte Kallaová, Američanka Kikkan Randallová, Finka Aino Kaisa Saarinenová a Kanaďan Alex Harvey. Na druhou stranu mezi signatáři chybí Nor Petter Northug či Švýcar Dario Cologna.

MOV na základě zprávy vyšetřovatele WADA Richarda McLarena zahájil vyšetřování mimo jiné šesti ruských běžců na lyžích. Jedním z nich je Julia Ivanovová, jména dalších zveřejněna nebyla.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...