130 let

Šárka Záhrobská bude ve druhém kole útočit na stupně vítězů ze čtvrtého místa. | foto: Reuters

Strachová útok na další stupně vítězů nevyšel. V Crans Montaně skončila sedmá

Sport
  •   10:30aktualizováno  15:36
CRANS MONTANA/PRAHA - Před dvěma týdny měla skvěle rozjetý slalom v Mariboru, jenže jury ho kvůli neregulérním podmínkám zrušila. Po prvním kole náhradního podniku ve švýcarské Crans Montaně byla Šárka Strachová čtvrtá, po chybě ve druhém kole však nakonec skončila až sedmá.

Ledecká bodovala i v super-G a je nejlepší Češkou ve Světovém poháru

Poprvé v sezoně bodovala Martina Dubovská, která obsadila 26. místo. Vítězně se po zranění mezi branky vrátila suverénka disciplíny Američanka Mikaela Shiffrinová.

V pořadí slalomu SP zůstala Strachová třetí s odstupem 14 bodů za Slovenkou Veronikou Velez-Zuzulovou.

Na vedoucí Fridu Hansdotterovou ze Švédska už ale ztrácí už 113 bodů. „Ještě jsou tři závody, rozhodně tento boj nevzdávám,“ řekla novinářům česká slalomářka.

Šárka Strachová na stupních vítězů.
Tři nejlepší. Zleva: Šárka Strachová, Veronika Zuzulová, Frida Hansdottelová.

Strachová byla po prvním kole čtvrtá se ztrátou desetiny sekundy na stupně vítězů a s mankem 43 setin na první Shiffrinovou, která jela po dvouměsíční pauze zaviněné zraněním kolena.

Olympijská vítězka a mistryně světa vedla před Hansdotterovou o 27 setin sekundy, třetí byla Velez-Zuzulová.

Záhrobská ve 2. kole málem zastavila

Ve druhém kole bojovaly slalomářky s rozbitou tratí. Přesto Strachová zvládla první část skvěle a útočila na průběžné vedení. Jenomže pak přišla chyba, skoro zastavila a hodně ztratila. Ke konci jízdy udělala další a cílem projela na pátém místě.

Strachová v Mariboru vedla. Závod byl ale kvůli nepříznivému počasí zrušen

Velez-Zuzulové druhá jízda nevyšla, před Strachovou se těsně dostala Hansdotterová a na závěr všechny předčila vítězná Shiffrinová.

Druhou Nastasiu Noensovou z Francie porazila o 45 setin sekundy, třetí skončila Kanaďanka Marie-Michele Gagnonová. Na tu Strachová ztratila 48 setin.

„Ani první jízda nebyla ideální, ale v druhém kole jsem udělala velkou chybu skoro na vypadnutí. Dole jsem ještě jednu chybu přidala, moc se mi to dneska nepovedlo, dokonce jsem čekala, že ta ztráta bude ještě daleko větší,“ řekla ČTK Strachová.

„Samozřejmě že mě to mrzí, chtěla jsem útočit na stupně, nejlépe na vítězství,“ prohlásila lyžařka, která ve čtvrtek oslavila 31. narozeniny.

Ledová trať mi sedí víc

V druhém kole byla už trať rozbitá, navíc před jízdami posledních lyžařek zhoustla mlha.

Komentátor úmyslně ignoroval Strachovou. Dal přednost Slovence, zlobí se svaz

„Jsem v dobré formě, teď jsem měla v tréninku výborný pocit, jezdila jsem dobře. Ale bylo to v ledové trati, která mi sedí daleko víc. Dneska se to drolilo, i když na to, kolik tady napadlo sněhu, to zvládli perfektně připravit,“ pochválila pořadatele.

„Pokud člověk chce být vepředu, tak musí umět na všem, a dneska mi to nesedlo. Dělala jsem chyby a s tím se nedá počítat na nejrychlejší,“ řekla Strachová.

Dubovská byla po prvním kole pětadvacátá s odstupem 2,51 sekundy za Shiffrinovou, ve druhé jízdě měla problémy od začátku a byla ráda, že dojela.

Dubovská: Druhé kolo byla katastrofa

Dosud bodovala jen dvakrát: v Levi v roce 2013 byla osmadvacátá, její nejlepší výsledek se datuje do listopadu 2014, kdy dojela dvaadvacátá v Aspenu.

Strachová se rve o malý glóbus: Všechno se mění, jsem jiná než před rokem

„To první kolo bylo dobré, ale teď to byla jedna velká katastrofa,“ řekla Dubovská, která má dvojí občanství a žije s rodiči na Slovensku. Před dvěma týdny si zlomila žebro a nemohla trénovat, navíc v prvním kole si vykloubila palec.

„Takže jsem nemohla ani pořádně držet hůlku, dostala jsem několikrát brankou po hlavě. Dělala jsem strašné chyby, nevím, co to bylo. Jsem dost zklamaná a mrzí mě to, mohlo to být daleko lepší,“ řekla po druhém nejlepším výsledku kariéry.

Do Crans Montany byl závod přeložen ze slovinského Mariboru. Tam byl slalom 30. ledna ukončen v průběhu prvního kola, když vedla právě Strachová.

Ani ve Švýcarsku počasí lyžařkám nepřálo, o víkendu byly kvůli přívalům sněhu zrušeny kombinace a sjezd. Sněžení ale ustalo a organizátoři stihli sjezdovku připravit.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz