Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Střelci Slávie nasázeli CSKA čtyři góly

Sport

  22:47
PRAHA - Fotbalisté pražské Slavie porazili CSKA Sofia divokým skóre 4:2. Dva góly vstřelil Fořt, jednou se trefili Vlček a Piták.

Stanislav Vlček, Pavel Fořt a Karel Piták se radují z prvního gólu v brance CSKA Sofia

Slávisté začali zápas s jednou nečekanou změnu v sestavě - místo Zbončáka poslal na trávník trenér Karel Jarolím na levou stranu obrany Hubáčka. Jeho protějšek Ješič zase trochu překvapivě posadil jen na lavičku útočníka Dah Zadího z Pobřeží Slonoviny.

Rychlé branky
Slavia začala hodně ofenzivně a už ve třetí minutě musel Gueye zatáhnout za "záchranou brzdu" proti pronikajícímu Vlčkovi a ukrajinský rozhodčí Šebek mu bez váhání ukázal žlutou kartu.

Domácí za necelých pět minut dokázali to, co se proti CSKA nepovedlo na domácím hřišti ani Leverkusenu, ani Liverpoolu - vstřelit bulharskému celku branku. Aktivní Vlček prošel mezi dvěma hráči, krásně našel na značce pro penaltu zcela volného Fořta a ten s jistotou překonal gólmana Maksiče.

Za pět minut však měli domácí po radosti. Latka nešťastně zpracoval centrovaný míč pro Velizara Dimitrova, který sice proti Kozáčikovi neuspěl, ale Gargorov do prázdné branky míč bez problémů dopravil. Nebezpečná byla i střela hlavou slovenského reprezentanta Zabavníka po rohu. S

Slavia se nadále tlačila dopředu, ale bulharská obrana odolávala. Uspěla i ve 25. minutě po rychlém brejku, když vracející se Zabavník stačil skluzem zblokovat přihrávku Vlčka na nabíhajícího Šventa.

Gól z ofsajdu
Hostující celek však na Strahově potvrzoval slova svého kouče, že rozhodně nepřijel jen bránit. Hrál se rychlý fotbal, rušné okamžiky se střídaly před oběma brankami. Ve 36. minutě předvedli domácí nádhernou akci. Jarolím přenesl dlouhým pasem přes celou šířku hřiště míč na Pitáka, ten narazil hlavou nabíhajícímu Vlčkovi, který nekompromisně poslal podruhé Slavii do vedení.

Podle televizních záběrů mu ovšem rozhodčí odpustili ofsajd. O minutu později mohl Piták zasadit soupeři další úder, ale ve velmi dobré pozici vysoko přestřelil. V závěru poločasu se na trávníku přiostřilo a výsledkem byly dvě žluté karty pro Fořta s Jarolímem, předtím ji viděl za nesportovní chování i Vlček.

Úvod druhého poločasu byl hodně rušný. Po Pitákově úniku nezasáhl jeho přízemní centr Fořt a před Šventem ukopl v poslední chvíli míč obránce. V 56. minutě si domácí diváci zakřičeli gól potřetí. Fořt poslal do uličky míč Pitákovi, který nadvakrát překonal gólmana Maksiče.

Ani to však soupeře nepoložilo a vzápětí se opět přiblížil na rozdíl jediné branky. Tentokrát u toho asistoval Suchý. Nejprve nechal projít centr, který vrátil před branku Gargorov a tam slávistický obránce prohrál hlavičkový souboj se Sakaljevem. Zápas gradoval, hrál se hodně divoký fotbal. V 68. minutě se řítil Fořt sám na bulharskou branku, ale padajícího brankáře neprostřelil, o minutu později pálil Piták jen do Maksičovy náruče.

Bulhaři se nechtěli smířit s prohrou, více otevřeli hru a to byla voda na mlýn pro slávistické brejky. V 70. minutě hledal Vlček Fořta, jehož hosté zastavili, podle domácích však penaltovým zákrokem. Čtvrtá branka v síti CSKA přesto přišla. Čtvrt hodiny před koncem si Fořt zpracoval Šventův pas, pohotovou stahovačkou se zbavil obránce a v pádu podél padajícího brankáře pečetil úspěch Slavie. Sešívaní tak podruhé za sebou doma nasázeli čtyři góly, předtím jejich útočná síla zdrtila Spartu.

Slavia Praha - CSKA Sofia 4:2 (2:1)
Branky: 5. a 75. Fořt, 36. Vlček, 56. Piták - 10. Gargorov, 57. Sakaljev. Rozhodčí: Šebek - Žurba, Suslo (všichni Ukr.). ŽK: Vlček, Fořt, L. Jarolím, Krajčík, Kozáčik - Gueye.

Diváci: 7171. Sestavy: Slavia: Kozáčik - Krajčík, Latka, Suchý, Hubáček - Piták, L. Jarolím (90. Kratochvíl), Hrdlička, Švento - Fořt (87. Pešír), Vlček (90. Švec). Trenér: K. Jarolím. CSKA: Maksič - Todorov, Zabavník, Gueye, Tiago - Janev (71. Dah Zadí), Jakirovič, Gargorov, Jurukov (46. Ivanov) - V. Dimitrov (90. Matko), Sakaljev. Trenér: Ješič.

Hamburk vyhrál i podruhé, znovu se trefil Van der Vaart
Fotbalisté Hamburku vyhráli ve skupině A Poháru UEFA, v níž účinkuje také pražská Slavie, i svůj druhý zápas a mají blízko k postupu. Zatím se však utkali pouze s oběma papírovými outsidery skupiny, dnes porazili Viking Stavanger 2:0. Gólově se o to znovu přičinil nizozemský záložník Rafael van der Vaart. Ten svou obávanou ranou otevřel ve 21. minutě skóre a dal svou čtvrtou branku v soutěži za sebou.

Nikdo jiný se za Hamburk v Poháru UEFA netrefil, až v 65. minutě dnešního duelu rozbil jeho hegemonii Lauth. David Jarolím v sestavě vítězů chyběl kvůli trestu za žluté karty, švýcarský reprezentační záložník Wicky ji opustil krátce před pauzou se zraněným kolenem.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...