130 let
Lukáš Koranda

Lukáš Koranda | foto: ČTK

Rozhovor

Stříbrný kanoista Koranda: Splnil se mi dětský sen

Sport
  •   11:46
PRAHA - Víkendové mistrovství světa v Maďarsku bylo vrcholem kanoistické sezóny. Pro Lukáše Korandu, rychlostního kanoistu USK Praha, to byl navíc životní podnik, na němž potvrdil svou letošní výbornou formu. Po několika medailích z mistrovství Evropy, mistrovství Evropy do 23 let a mistrovství ČR si v Szegedu vyjel stříbro na trati 5 000 m. Bohužel tato distance není zařazená do programu olympijských her. Soupeřům i fanouškům ale předvedl, že je ve svých dvaadvaceti letech vyzrálý jak po technické, tak psychické stránce.

Bylo to vaše první mistrovství světa seniorů a hned jste získal druhé místo. Jaké máte pocity?
Pocity jsou trochu smíšené, jelikož se mi ne zcela povedl závod na 1 000 metrů, který je velmi důležitý pro kvalifikaci na olympijské hry. Na druhou stranu jsem neuvěřitelně šťastný, že jsem dokázal vybojovat stříbrnou medaili. Moc to pro mě znamená. Podařilo se mi úspěšně uzavřít celou vydařenou sezónu, kdy jsem z každého mezinárodního závodu přivezl alespoň jednu medaili. Vlastně jsem si i splnil jeden z dětských snů – pověsit si na krk medaili z MS.

Kdo je Lukáš Koranda

- Narodil se 1. března 1989
- Český rychlostní kanoista
- Začínal na kajaku, ale ve dvanácti letech přesedlal na kanoi
- je stříbrným kanoistou na trati
5 000 metrů
- Patří do projektu ČOV McDonald´s Olympic Hopefuls, který podporuje vybrané nadějné mladé české sportovce v cestě za slávou pod olympijskými kruhy

Jak jste se cítil po dojezdu závodu? Převažovalo zklamání, že jste o půl lodi "zaostal" za vítězem nebo radost ze stříbra?
Měl jsem obrovskou radost. Byl to skvělý pocit. Trošku mě samozřejmě mrzelo, že jsem nedosáhl na titul mistra světa, který byl velmi velmi blízko. Ale zase musím přiznat, že Ukrajinec jel velice dobře a zlato si zasloužil.

S jakými ambicemi jste na MS jel?
Doufal jsem, že bych mohl při troše štěstí proklouznout do finále na kilomterové trati, kde bych bojoval o nominaci na olympiádu. To se nakonec nepodařilo. Co se týče trati  5 000 metrů, věděl jsem, že je ých mmožnostech získat medaili, ani myšlenky na vítězství jsem se nevzdával.

Jak vypadá váš běžný tréninkový den? Kolikrát týdně trénujete?
Obvykle trénuji šest dnů ýdnu dvoufázově. Někdy je to dost náročné kvůli studijním povinnostem. Například ě to znamenalo budíček ráno před 6 hodinou. Naštěstí mám teď individuální studijní plán, který mi trénování hodně ulehčuje. Můžu trénovat dvakrát denně, aniž bych musel brzy vstávat. Můj denní rozvrh je následující: ráno se nasnídám, jdu na trénink, do školy, na oběd, odpoledne zase trénink, večeře, potom studijní povinnosti, večerní strečink a spánek.

Jaké jsou vaše plány na nadcházejících několik dnů?
Teď mám tři dny volna, abych se zotavil. Závod na  m mě vždy hodně vyčerpá, zvlášť ém horkém počasí, jaké vládlo . Potom začnu zlehka trénovat a 31. srpna odlétám do Anglie na předolympijskou regatu. Pak už se těším na zasloužený třítýdenní odpočinek před přípravou na další sezónu.

Autor: Lidovky.cz