Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Střídání na čele Tour: Andy Schleck je ve vedení

Sport

  18:02
L'ALPE D'HUEZ - Poslední alpská etapa Tour de France přinesla očekávanou změnu v čele průběžného pořadí, kam se dnes posunul Andy Schleck z Lucemburska. Cílem v L'Alpe d'Huez projel jako první překvapivě domácí Pierre Rolland, který vybojoval životní úspěch a premiérový triumf pro Francii v letošním ročníku.

Andy Schleck poprvé ve žlutém trikotu foto: Reuters

Mladší z bratrů Schlecků připravil o žlutý trikot Thomase Voecklera, jenž po předchozích statečných výkonech v horách tentokrát na nejlepší nestačil.

Francouzský cyklista, který jel v dresu lídra závodu dlouhých deset dní, nabral ztrátu a klesl v průběžném pořadí na čtvrté místo. Na něm figuruje o 2:10 minuty za novým lídrem.

Čtěte rozhovor s bývalým cyklistou Janem Hruškou

Andy Schleck vede o 53 sekund před svým bratrem Fränkem. Třetí je s odstupem 57 sekund Australan Cadel Evans, který je před sobotní časovkou v Grenoblu vzhledem ke svým schopnostem velkým favoritem na celkové prvenství. Proto se ho snažili Schleckové v kopcích utrhnout, ale marně.

Přijeli pohromadě ve skupince favoritů o necelou minutu za Rollandem. Český cyklista Roman Kreuziger dojel na 132. místě o 25:27 za vítězem, v průběžném pořadí je dál 112. s odstupem téměř tří hodin.

Po čtvrteční krizi útočil hned od prvního stoupání 109,5 km dlouhé etapy obhájce titulu Španěl Alberto Contador. Trojnásobný vítěz Tour skončil v lyžařském středisku v L'Alpe d'Huez třetí za krajanem Samuelem Sánchezem, ale na největší soupeře příliš nezískal. V průběžné klasifikaci si Contador mírně polepšil na šestou pozici, na Andyho Schlecka ztrácí 3:55.

"Včera jsem neměl svůj den a v posledních kilometrech trpěl. Možná je na mě tahle Tour při mých problémech s kolenem moc těžká," uvedl Contador, jenž si narazil koleno při jednom z pádů v úvodu závodu. "Dneska jsem chtěl útočit. Rozhodl jsem se už ráno v hotelu. Sice jsem nevyhrál, ale jsem spokojený, i když jsem chtěl kvůli týmu vyhrát," prohlásil letošní vítěz Gira d'Italia s tím, že kombinace stoupání na průsmyky Telegraphe a Galibier byla hodně náročná. "Bylo to 40 km do kopce, to je moc," komentoval profil 19. etapy.

Andy Schleck, který skončil na minulých dvou ročnících Tour druhý za Contadorem, věří, že je schopen uhájit první místo i v sobotní časovce na 42,5 km. "Evans ztrácí skoro minutu, to je hodně. A žlutý trikot mi dodá křídla," prohlásil šestadvacetiletý jezdec stáje Leopard. "Dva dny před Paříží jsou v čele dva Schleckové, co víc si přát? Máme za sebou dvacet dní závodění, v takovém stavu vypadá časovka jinak. Cadel je unavený stejně jako ostatní. Možná ten dres neudržím, ale nechám na trati všechno," prohlásil lídr závodu.

O osm let starší Evans byl celkově druhý na Tour v letech 2007 a 2008, o svých vyhlídkách na premiérový triumf nechtěl mluvit. "Uvidíme zítra. Pojedu na maximum, co to půjde," řekl pouze.

Čtyřiadvacetiletý Rolland vyhrál etapu s cílem v L'Alpe d'Huez jako první Francouz od roku 1986, kdy se to povedlo legendárnímu Bernardu Hinaultovi. Po čtvrteční etapě na Col du Galibier mu prý lídr stáje Europcar Voeckler řekl, že už mu nemusí pomáhat a má jet na sebe. Rolland zaútočil 2,5 km před cílem a navzdory Contadorově snaze zvítězil o 14 sekund před Sánchezem, který ještě předstihl nedávného krále Grand Tours.

"Znám ten kopec dobře. Jel jsem ho v tréninku mockrát a hodněkrát jsem sledoval v televizi, jak tady závodí Lance Armstrong a Marco Pantani. Zvládl jsem to i proti dvěma Španělům, kteří jeli výborně. Byl to vabank, ale nechtěl jsem být druhý," uvedl Rolland, jenž se oblékl do bílého dresu nejlepšího jezdce do 25 let. Celkově je desátý.

Výsledky 19. etapy Tour de France

Průběžné pořadí:
1. A. Schleck 82:48:43,
2. F. Schleck -53,
3. Evans -57,
4. Voeckler (Fr.) -2:10,
5. Cunego -3:31,
6. Contador -3:55,
7. S. Sánchez -4:22,
8. Basso (It.) -4:40,
9. Danielson (USA) -7:11,
10. Rolland -8:57,
...112. Kreuziger -2:55:53.

19. etapa Modane Valfréjus - L'Alpe d'Huez (109,5 km).
1. Rolland (Fr.) 3:13:25,
2. S. Sánchez -14,
3. Contador (oba Šp.) -23,
4. P. Velits (SR),
5. Evans (Austr.),
6. De Gendt (Bel.),
7. Cunego (It.),
8. F. Schleck,
9. A. Schleck (oba Luc.) všichni -57,
10. Hesjedal (Kan.) -1:15,
...
132. Kreuziger (ČR.) -25:27.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!