130 let
Daniel Moreno.

Daniel Moreno. | foto: ČTK

Strmé stoupání. Novým lídrem Vuelty je Moreno, König je sedmý

Sport
  •   18:06aktualizováno  19:08
Italský veterán Ivan Basso nastoupil jako první, hned co se vedoucí skupina nahrnula do cílového městečka Valdepeňas de Jaén. Na jeho atak však bleskově reagoval Španěl Daniel Moreno a když se silnice zlomila do 27procentního stoupání, ujel a nikdo ze soupeřů už ho neviděl. Tak skončila 9. etapa Vuelty, která Morena pasovala do role nového lídra závodu. Leopold König lehce zaostal a v průběžném hodnocení klesl na sedmou pozici.

Když König, vítěz sobotní osmé etapy závodu, dorazil na start dalšího dějství své premiérové Grand Tour, reportérovi španělské televize říkal: "Nemám problémy se strmými kopci, ale tenhle je opravdu strmý. Naštěstí je aspoň krátký," oddechl si. "Je prudký jako Mur de Huy," srovnával mistr světa Philippe Gilbert.

Český vrchař ve službách německého NetAppu pak vyrazil do 164kilometrového boje a v etapě vezl dres s modrými puntíky pro nejlepšího vrchaře. V soutěži byl sice až druhý, její lídr Roche však současně vezl červený dres průběžného lídra závodu.

"Před tím posledním kopcem bude boj o pozice, bude tam spousta stresu," tušil König. "Ale nikdo by v něm neměl nakoupit hodně sekund pro celkově pořadí."

Do Valdepeňas de Jaén sice český závodník dorazil v kontaktu se všemi hlavními hvězdami závodu, v cílové stojce však na zrychlení vrchařských blech zareagovat nedokázal. Do cíle dorazil na 29. pozici, 47 sekund za Morenem, novým králem španělských etap.

Na pásce už pořadatelé v červených trikách čekali na vyčerpané závodníky a tlačili je dál do kopce. "Tohle nebyl dojezd pro mě," musel pak König poopravit svá ranní slova. "Bolelo mě to hodně. Ale v předchozí etapě jsem do toho dal všechno, tak si to určitě vybralo svou daň."

Ještě před velkým finále etapy se o svoji šanci bil norský tahoun Boasson Hagen, v předposledním kopci nastoupil, držel si zhruba desetisekundový odstup před smečkou cyklistických supů, ještě před úpatím cílového krpálu ho favorité dojeli.

Pak Moreno nastartoval svůj raketový motor a upaloval pro druhé vítězství v tomto ročníku Vuelty. Když oslavným gestem ukončil drsné galeje a začali se za ním trousit další muži včetně irského lídra Roche, hned se Španěl ptal: "Mám červený dres?" Moreno musel dojet do cíle sedm sekund před Rochem a nakonec to po započtení bonusových sekund zvládl o jedinou sekundu.

Roman Kreuziger se už v předchozí etapě protrápil do cíle a říkal: "Tělo vypovědělo službu, nohy se přestaly točit." A naznačoval, že v případě dalších podobných problémů by zvažoval odstoupení. "Než se takhle dál trápit, tak bych Vueltu zabalil a radši ukončil sezónu." Další černý den přišel vzápětí, devátou etapu zakončil na předposledním místě s obří 17minutovou ztrátou.

Výsledky etapového závodu Vuelta

9. etapa Antequera - Valdepeňas de Jaén (174,3 km): 1. Moreno (Šp./Kaťuša) 4:18:57, 2. Valverde (Šp./Movistar), 3. Rodríguez (Šp./Kaťuša) oba -4, 4. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff) -8, 5. Sánchez (Šp./Euskaltel), 6. Nocentini (It./AG2R), 7. Nibali (It./Astana) všichni -9, 8. Gilbert (Belg./BMC), 9. Barguil (Fr./Argos-Shimano) oba -13, 10. Antón (Šp./Euskaltel) -15, ...29. König (ČR/Netapp-Endura) -47, 37. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick Step) -57. 150. Bárta(ČR/Netapp-Endura) -16:19, 193. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -17:13.

Průběžné pořadí: 1. Moreno 3:58:34, 2. Roche -1, 3. Nibali -20, 4. Valverde -22, 5. Horner (USA/RadioShack) -28, 6. Rodríguez -56, 7. König -1:09, 8. Zubeldia (Šp./RadioShack) -1:10, 9. Urán (Kol./Sky) -1:24, 10. Santaromita (It./BMC) -1:26, ...56. Kreuziger -23:03, 84. Štybar -36:38, 110. Bárta -52:07.

Autor: