130 let

Tomáš Berdych si zahraje na Wimbledonu ve 3. kole. | foto: Reuters

Strýcová dala soupeřce kanára a je ve 3. kole. Tam si zahraje i Berdych

US Open
  •   17:30
LONDÝN/PRAHA - Barbora Strýcová porazila Rusku Rodinovou 6:4, 6:0 a počtvrté si na trávě ve Wimbledonu zahraje 3. kolo. Tam by mohla hrát proti krajance Petře Kvitové. Do 3. kola postoupil i Tomáš Berdych, který porazil Němce Benjamina Beckera po setech 6:4, 6:1 a 6:2.

Strýcová po čtvrtečním postupu do 2. kole: Před pěti lety bych ten zápas nedala

Desátý nasazený hráč a finalista turnaje z roku 2010 Berdych se ve 3. kole utká s vítězem duelu mezi Němcem Alexanderem Zverevem a Rusem Michailem Južným. Berdych postupem napodobil svého daviscupového kolegu Jiřího Veselého.

Utkání bylo vyrovnané do stavu 4:4 v prvním setu, kdy třicetiletý Čech odvrátil dva brejkboly a následně vyhrál sedm her v řadě. Ve druhé sadě odvrátil o pět let starší Němec, který ve Wimbledonu ještě nikdy nepřešel přes 2. kolo, na poslední chvíli „kanára“.

Světová devítka Berdych i nadále dominoval, v třetím setu dvakrát prolomil soupeřovo podání a za necelou hodinu a půl proměnil hned první mečbol. Beckera porazil i díky 13 esům a 43 vítězným míčům pošesté ze sedmi vzájemných zápasů.

Zahraje si Strýcová s Kvitovou?

Wimbledon

Dvouhra muži - 2. kolo:

Berdych (10) - Becker (Něm.) 6:4, 6:1, 6:2.

Dvouhra ženy - 2. kolo:

Strýcová (24) - Rodinová 6:4, 6:0.

3. kolo:

Suárezová (12-Šp.) - Erakovicová (N. Zél.) 6:2, 6:2.

Zápas Strýcové s Rodinovou začal kvůli dešti se zpožděním a čtyřiadvacátá nasazená Strýcová na začátku duelu vzala Rodinové dvakrát servis, ale brejk ani jednou neudržela.

To se jí povedlo až po třetím brejku z páté hry. Od stavu 5:4 v prvním setu byla česká fedcupová reprezentantka přesnější, získala sedm her v řadě a postoupila.

Kvitovou teprve čeká ve 2. kole zápas s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou. Pokud vyhraje, střetnou se se Strýcovou na londýnské trávě podruhé. Předloni ve čtvrtfinále uspěla Kvitová, která pak celý turnaj podruhé v kariéře vyhrála.

Del Potro při svém comebacku vyřadil Wawrinku

Argentinský tenista Juan Martín del Potro vyřadil ve Wimbledonu čtvrtého nasazeného hráče Stana Wawrinku. Bývalý vítěz US Open ve druhém kole na trávě v All England Clubu porazil švýcarského soupeře 3:6, 6:3, 7:6 a 6:3.

Del Potrovi sice aktuálně patří ve světovém žebříčku až 165. místo, jeho výhra ale není až tak překvapivá. Sedmadvacetiletý Argentinec už byl čtvrtý na světě a ve Wimblednu si v roce 2013 zahrál i semifinále. Jeho kariéru však poté přibrzdily problémy se zápěstím.

Levé měl operované třikrát a pravé jednou, ale letos se zdá, že je definitivně zpět. Grandslam hraje znovu po dvou a půl letech a s Wawrinkou si vylepšil bilanci na čtyři výhry a dvě porážky.

Del Potro v semifinále Wimbledonu.
Barbora Strýcová v prvním kole Wimbledonu.

Vítěz US Open z roku 2009 zvládl zápas s Wawrinkou pod zataženou střechou centrkurtu a byl lepší v delších výměnách. Při mečbolu mu Švýcar, který vyhrál loni French Open a předloni Australian Open, pomohl chybou z bekhendu.

„Jsem na živu, ale třesou se mi ruce, protože to je pro mě senzace. Porazil jsem jednoho z nejlepších hráčů současnosti. Nečekal jsem, že můžu vyhrát, ale po prvním setu jsem hrál mnohem lépe a užíval si skvělou atmosféru,“ řekl Del Potro.

Autoři: lar, ČTK