Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Strýcová tajně testovala Kvitovou. Pro web Fed Cupu prozradila i svoji večeři

Sport

  17:49
Stuttgart - Netradiční otázky dostávala tenistka Petra Kvitová před semifinále Fed Cupu v Německu. Pro oficiální web soutěže se svěřovala, jaké má ráda oblečení, jaké je hlavní město Slovenska a jak jí chutnalo maso k večeři. Až na konci rozhovoru zjistila, že zvídavé dotazy vymýšlela její kolegyně Barbora Strýcová a přes mobil je zprostředkovala moderátorovi do ucha.

Petra Kvitová a Barbora Strýcová. foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

„Jak já se bavila. Byla to sranda. Zas něco jiného,“ smála se Strýcová, když vyšla z útrob stadionu a Kvitové prozradila tajemství rozhovoru. „Mně přišlo, že je úplně mimo a skákal z jednoho tématu do druhého,“ divila se dvojnásobná wimbledonská vítězka.

Strýcová věděla den dopředu, že má vyzpovídat Kvitovou, ale původně myslela, že bude mít mikrofon v ruce a pokládat otázky přímo. Až krátce před akcí se dozvěděla, že bude „jen“ našeptávat. „A nakonec mi připadá tahle varianta lepší. Petra nevěděla, co se děje a divila se. Viděla jsem její reakce na obrazovce,“ řekla Strýcová.

Kvitovou zarazilo, proč dostala otázku na maso k večeři. „Říkala jsem si, jak ví, že jsem měla maso,“ uvedla. „Já myslela, že jí to dojde, že to vymýšlí někdo jiný,“ řekla Strýcová. „A já nic!“ smála se Kvitová a byla ráda, že se Strýcová nezeptala na hlavní město Rumunska, jak plánovala. „To bych se do toho možná zamotala. Jsem ráda, že jsem věděla Bratislavu.“ 

Strýcová postupem času nevěděla, na co se ještě zeptat. „Nepřipravila jsem se a už chápu, že není snadné se nás pořád na něco ptát,“ řekla a uvažovala, že by si v budoucnu roli novinářky vyzkoušela. „Třeba bych se ptala na záludné otázky, takže by mě lidi ještě víc nenáviděli,“ smála se.

Tenistky jsou zvyklé na různé otázky a mezi žurnalisty chodí možná nejčastěji ze všech sportovkyň. Na grandslamech po každém utkání a na menších turnajích podle potřeby. „Jsme vidět, hrajeme o hodně peněz a je důležité lidem vysvětlit, co se na kurtu dělo, jak se cítíme. Je to součást naší práce,“ smířila se časem Strýcová.

Na grandslamech je prezentace tenisů důležitá. Za odmítnutí vystoupení před novináři navíc hrozí pokuta. „Po porážce se mi na tiskovku nechce. To je za trest. Ale musela bych zaplatit, tak to překousnu a jdu,“ uvedla Strýcová. „Prostě to tak je. Nakonec i pro nás je taky dobré, když vyjdou hezké příběhy.“ 

Zpestření v podobě vzájemných rozhovorů, jako byl ten s Kvitovou, nebo chat přes internet s fanoušky má Strýcová docela ráda. Jeden absolvovala začátkem fedcupového týdne. „To bylo fajn, musela jsem trochu filozofovat,“ řekla k otázkám na život v budoucnosti, svět bez lidí a jaké by to bylo, kdyby neviděla barvy.

Dvaatřicetiletá Strýcová, která si párkrát zavařila jadrným vyjadřováním na dvorci, patří k hráčkám, jež se snaží odpovědi formulovat smysluplně. Mezi novináři je oblíbená, protože její repliky nejsou strohé. „Snažím se odpovídat víc než dvěma větami. Je důležité, abyste si nemysleli, že jsem úplně hloupá,“ prohlásila.

Kvitová: Už jsem matadorka, ale fedcupový víkend je vždy náročný

Jen loni kvůli zraněné ruce vynechala tenistka Petra Kvitová od své premiéry zápas ve Fed Cupu. Jinak je téměř nepostradatelnou součástí úspěšné éry, do které rychle zapadla Karolína Plíšková. Obě by měly pomoci přiblížit další triumf semifinálovou výhrou v Německu.

Kvitová se podílela na pěti titulech v letech 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016, Plíšková výraznou měrou přispěla k posledním dvěma vavřínům. Loni obě chyběly v semifinále a české tenistky vypadly. Letos jsou zpět a ve vzduchu je cítit vítězná nálada.

"Vždycky se ode mne v posledních letech samozřejmě čekají body. Není nic úplně příjemného se s tím vypořádat, ale tak to je. Ne vždy to jde úplně odbourat, ale jsou to zkušenosti," přemítala Kvitová, která má fedcupovou bilanci 28:11.

V sestavě s aktuální světovou šestkou Plíškovou jsou Češky dokonce neporažené. Všech šest zápasů, v kterých zasáhla do hry, výběr kapitána Petra Pála zvládl vítězně. Extra tlaku se Plíšková nebojí. "Ten je všude. Je skoro stejný jako na turnajích. Já bojuju jenom s tlakem, co dávám sama na sebe, ostatní tolik neřeším," řekla.

Osmadvacetiletá Kvitová hraje Fed Cup jedenáctou sezonu. Premiéru si odbyla nečekaně ve čtyřhře proti Španělsku v roce 2007. "To bylo otrkávání. Teď už si přijdu jako matadorka a beru to trošku víc jako automatiku," řekla Kvitová. Jedna věc se ale nemění - nervy. "Přijde víkend a je to náročné." 

Plíšková poprvé zažila fedcupovou atmosféru před čtyřmi lety. V O2 areně jako pětka pomáhala rozehrát Kvitovou a spol. na vítězné finále právě proti Němkám. 

"Tenkrát jsem to tak nebrala, ale teď už vím, že mi to hodně dalo. Získala jsem zkušenost do dalších Fed Cupů," řekla Plíšková. V roce 2015 zvládla roli jedničky v Kanadě a nyní má bilanci 13:3, přičemž vyhrála všechny čtyři čtyřhry.

Samotný Fed Cup ale Plíšková vnímá rozporuplně. "Řekla bych, že to je trošku nevděčná soutěž," myslí si šestadvacetiletá hráčka. Občas je totiž hráčka po náročném týdnu vyčerpaná, a to především psychicky. "Ne vždycky se to úplně povede. Někdy ten týden vezme tolik, že nejste připraven na turnaje. Ale když se vyhraje, nadšení a euforie lidí okolo je hezká a vzpomínky mám nezapomenutelné," řekla Plíšková.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!