Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kristoff předčil favority na San Remu, Štybar spurtoval sedmý

Sport

  17:59
SAN REMO/PRAHA - Dva české hrdiny měla první z jarních cyklistických klasik, 299 kilometrů dlouhá epopej z Milán do San Rema. Přes 240 kilometrů strávil v úniku Jan Bárta a až se na pobřeží Středozemního moře rozhodovalo o vítězi, do chumlu spurterů se tlačil Zdeněk Štybar. A mezi specialisty skončil sedmý, ve stejném čase jako Nor Alexander Kristoff.

Alexander Kristoff (v čele) míří do cíle. foto: ČTK/AP

Štybar znovu celou zimní přípravu věnoval klasikám a i jeho zlatá odbočka do cyklokrosových terénů byla jen jednou z etap pro jarní misi v silničním pelotonu. Dosud však hvězdný cyklista týmu Omega mluvil hlavně o "kostkových" klasikách, Flandrech či Roubaix, kde loni dojel šestý.

Ale že se bude tlačit do popředí i v závodě, který měl být určen sprinterům?

Však se jich taky přes Cipressu i Poggio, jediné dva zásadní vrcholy na trati, co se tyčí až těsně před San Remem a pravidelně oddělují hvězdy od těch zbylých, převalila celá horda. Cavendish coby favorit číslo jedna, s ním Greipel, další Němec a loňský překvapivý vítěz Ciolek, taky Slovák Peter Sagan.

Pohled na čelo závodu.

A když ani výjezd na Poggio, ani následný sjezd po mokrém asfaltu mezi skleníky peloton nenadělil, rozhodovala až cílová rovinka. Štybar v závětří za Cancellarou, kousek dál britský rychlík Cavendish, Sagan se tlačil zprava.

Zásadní věc se však udála na druhé straně spurtující skupiny.

Vpřed tam vystřelil Nor Kristoff, nečekaně, bleskově a nikdo se nedokázal schovat za jeho záda, ani švýcarský Spartakus Cancellara, snad nejlepší tempař balíku nestíhal. A když se po bezmála sedmi hodinách lavina cyklistů nahrnula do cílové brány, Kristoff máchal rukama ve vzduchu a smutný Švýcar, loni třetí, vztekle bušil do řídítek.

Neuvěřitelné, žasl Kristoff

"Úžasné, fantastické vítězství," říkal pak šampion v televizním rozhovoru. "Doufal jsem možná v umístění v TOP 10, ale toto je neuvěřitelné. Když jsem viděl, že v čele jede Cavendish i Greipel, bylo mi jasné, že bude těžké je porazit, ale spurt po 300 kilometrech je jiný než po dvoustovce a ono to vyšlo."

Štybar za zády nechal jak Sagana, tak Ciolka a jen o jedno místo zaostal za historickým výsledkem Tomáše Konečného z roku 2002. Před jednorázovkou E3 Harelbeke, první ze závodů po kostkách, kterou si vytipoval, znovu demonstroval svou jarní cyklistickou pohodu.

Přitom v závěru pracoval hlavně pro Cavendishe. "Snažil jsem se mu pomoci, jak jen to šlo. Markovi to finále nevyšlo úplně podle představ, ale celý závod jel výborně a byl silný," podotkl Štybar na svém webu.  "Já se cítil taky v hodně dobré formě. Od Paříž-Nice jsem se o trochu zlepšil, neměl jsem žádný problém s délkou závodu, spíš mi činila potěšení. Trénoval jsem na to tvrdě a vyplatilo se to."

Cyklistický jednorázový závod Milán - San Remo (WorldTour) - 299 km

1. Kristoff (Nor./Kaťuša) 6:55:56, 2. Cancellara (Švýc./Trek), 3. Swift (Brit./Sky), 4. Lobato (Šp./Movistar), 5. Cavendish (Brit./Omega Pharma-Quick-Step), 6. Colbrelli (It./Bardiani Valvole), 7. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) všichni stejný čas.

Autor: