Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Štybar jezdí na silnici. Nevyloučil ale start na cyklokrosovém MS

Sport

  12:57
BRUSEL - Zdeněk Štybar ještě definitivně nevyloučil svůj start na mistrovství světa v cyklokrosu, jež se pojede v únoru v nizozemském Hoogerheide. Dvojnásobný krosový šampion z let 2010 a 2011 ale podmiňuje účast tím, že nenaruší jeho přípravu na jarní klasiky.

Zdeněk Štybar. foto: MAFRA - Michal Sváček

Sedmadvacetiletý Štybar se po zisku druhého titulu mistra světa začal v barvách týmu Omega Pharma-QuickStep soustředit na kariéru na silnici a kvůli tomu minulou zimu výrazně omezil cyklokrosový program. Nejel ani na světový šampionát, který se konal v americkém Louisville. Vzhledem k tomu, že nyní se MS vrací do Evropy a odpadá složité cestování, jeho start úplně vyloučen není.

"Je s tím ale spojeno několik podmínek - musím se cítit v pohodě a především to nesmí kolidovat s přípravou na jarní klasiky, které jsou mou absolutní prioritou," citoval Štybara belgický list Het Laatste Nieuws. Rodák ze Stříbra má za sebou navzdory tříměsíční pauze se zraněným kolenem vydařenou sezonu. Na jaře při debutu na Paříž-Roubaix obsadil šesté místo, přičemž ho o lepší výsledek pravděpodobně připravila kolize s divákem, poté vyhrál závod Eneco Tour a připsal si etapové vítězství na Vueltě.

Zdeněk Štybar

Štybar potvrdil, že v období kolem Vánoc absolvuje několik cyklokrosových závodů, například Světový pohár 26. prosince v Zolderu. Pochybnosti má nicméně o startu na mistrovství České republiky, jež se pojede 11. ledna v Lošticích na Šumpersku. "Musel bych cestovat hodně na východ země, což by mě mohlo stát hodně času a energie," uvedl jeden z nejlepších českých cyklistů současnosti. Na letošním MČR v rodném Stříbře získal Štybar sedmý titul a vyrovnal bilanci rekordmana Radomíra Šimůnka staršího.

Autoři: ,