Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Cyklisty povedou na mistrovství světa Štybar se Sáblíkovou

Tour de France

  16:00
PRAHA - Tým i naděje byly už tak skromné a když mezi české cyklisty vpadly zdravotní potíže, ambice pro silniční mistrovství světa v Ponferradě klesly ještě o kousek níž. Účasti na šampionátu se vzdal Leopold König, sedmý muž Tour de France, antibiotika zastavila chodkyni Anežku Drahotovou. O výsledek ve Španělsku se tak bude snažit mistr republiky Zdeněk Štybar, který se postupně vrací do formy po krvavém pádu, a Martina Sáblíková, hlavním povoláním stále ještě rychlobruslařka.

Cyklistka Martina Sáblíková. foto: Reuters

Štybarova příprava na vrchol sezony však nebyla ideální, v hromadném pádu na Eneco Tour skončily jeho naděje na obhajobu titulu i pět předních zubů. Od tédoby mohl jíst jen mletou stravu, protože rozbitý obličej po tvrdém dopadu na asfalt mu víc nedovolal.

"Příprava nebyla ideální," uznal klasikář stáje Omega Pharma-Quickstep. "Formu na Enecu jsem měl opravdu výbornou, ale věřím, že se dokážu dostat zpátky. Závod určitě nebude jednoduchý, je tam dlouhý kopec, snad 4kilometrový, zase je ale o kilák kratší než loni, což by mi mohlo vyhovovat."

König, když se vrátil z etapového závodu USA Pro Cycling Challenge s nachlazením, reprezentačnímu trenérovi Tomáši Konečnému hlásil: "Je to padesát na padesát." Za tři dny však skepse z 26letého závodníka spadla a o šampionát se začala zajímat, definitivou měly být první dvě etapy Tour of Britain, kde si chtěl otestovat možnosti.

Bohemia Tour

V sobotu odstartuje 3. ročník jednodenního silničního závodu kategorie Elite druhé kategorie kalendáře UCI Europe Tour. Osm náročných okruhů v Náchodě bude pro mnohé ze zhruba 140 přihlášených přípravou na mistrovství světa. Přihlášeno je 23 týmů, kompletní česká špička, také Slováci, Slovinci, Rakušané, Němci, přijede kontinentální tým Astany nebo i katarský národní celek. "Zájem byl takový, že jsme museli i odmítat," prozradil ředitel závodu Miloš Židík.

"V pondělí mi ale volal, že to není ideální, že mu to nejde a že se nechce jet jen zúčastnit," prozradil Konečný. "Už si taky vybudoval skvělé jméno a nechce si je takto pokazit. Ale líbí se mi, že dal vědět včas, a udělal místo pro Petra Vakoče."

Mladík týmu Omega pojede na mistrovství premiérově a hlavně na zkušenou a spolu s Janem Bártou, mistrem republiky v časovce, budou k ruce Štybarovi. "Kterému trať bude sedět," odhadoval šéftrenér.

Start českého minitýmu však velké naděje proti přesile zahraničních reprezentací nedává. "Ve třech je to problém. V šesti bychom mohli ovlivňovat závod, protože máme spoustu dobrých mladých kluků, ale takhle pojedeme jen za koly jiných," zalitoval Štybar. A proti velmocem Itálii,Belgii s Boonenem nebo domácím Španělům, kteří se budou snažit odčinit loňský kiks, nemají Češi výraznou šanci.

"Bude to obtížné," souhlasil trenér. "Španělé budou hrát prim, stačí když se podíváme, co předvádí na Vueltě. Oni budou hlavní favorité. My musíme těžit z jejich taktiky, ve třech se závod těžko kontroluje. Štybar se bude pohybovat vepředu a dva kluci mu budou pomáhat, aby mohl podat maximální výkon."

V týmu schází také Roman Kreuziger, nad kterým stále visí dočasná suspendace cyklistické unie UCI. Ve čtvrtek má začít projednávání jeho případu rozhodčí komisí Českého olympijského výboru, verdikt má padnout do 22. září. "S Romane se ale nepočítá," řekl svazový šéf Marián Štetina. "Ve čtvrtek bude poločas, ve hře bude, až skončí celé utkání."

Autor: