130 let
Zdeněk Štybar na MS 2012.

Zdeněk Štybar na MS 2012. | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Štybar: Teplota mi moc nepřidala

Sport
  •   18:51
KOKSIJDE - Ztráta duhového trikotu mistra světa, který nosil poslední dva roky, cyklokrosaře Zdeňka Štybara hodně mrzela. "Nyní si budu zase užívat dres českého šampiona," řekl Štybar v cíli šampionátu, kam dojel na 13. místě se ztrátou více než tří a čtvrt minuty. Na tom, že dnes v Koksijde neměl svůj den, se prý asi projevila i teplota, která ho trápila.

"Ještě včera po tréninku jsem měl teplotu, takže to mně asi nepřidalo. To bude asi ten hlavní důvod, ale nedá se nic dělat," uvedl Štybar. "Bohužel já jsem měl špatný den. Bude to bolet, už teď to bolí, ale to je sport. Prohrál jsem. Poslední dva roky jsem si dres (mistra světa) hodně užil," dodal.

Štybar po dvou letech, kdy kraloval cyklokrosařskému světu, přenechal trůn Belgičanu Nielsi Albertovi. Ten na domácí písčité trati v Koksijde jasně zvítězil před šesticí krajanů, prvním cizincem byl na osmém místě nejlepší z Čechů Radomír Šimůnek.

Právě Albert byl už před závodem favoritem i pro Štybara. S budoucím šampionem byl český jezdec v prvním kole v kontaktu. "Výborné bylo, že jsme tam byli ve třech hned v prvním kole. A doufal jsem, že tam budu schopný se udržet. Ale pak jsem udělal dvě chyby a už jsem nebyl schopný to dojet," poznamenal.

Štybar na sobě před závodem necítil nějaký přehnaný tlak. "Dá se říct, že jsem byl před tím závodem poměrně dost v klidu. Žádný tlak na mě vyloženě nebyl. Já jsem to prostě bral tak, že jsem pro ten závod udělal maximum. Musím ten závod a tu porážku brát, jak to je," řekl.

Štybar: Závod jsem si užil

"Říkal jsem před startem, že si ten závod jedu užít. A to jsem taky udělal. Až do konce jsem se snažil vychutnávat fanoušky a tu obrovskou podporu. Čekal jsem, že kompletně celá Belgie bude proti mně a že nikdo mně fandit nebude, nebo jenom mí opravdoví fanoušci. Ale dá se říct, že celá Belgie je ještě stále za mnou," zhodnotil atmosféru mistrovského závodu.

O tom, zda ještě bude pokračovat v cyklokrosařské sezoně, se teprve rozhodne. "Ještě uvidím. Příští týden uděláme týmovou schůzi a domluvíme se, co dál," uvedl Štybar.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz