Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Sundali obroučky, aby nikdo nemohl hrát.‘ Češka v Americe přestoupila do týmu snů, trénink ale musí počkat

Česká basketbalistka Petra Holešínská foto: Czech Basketball Federation

Illinois - Česká basketbalistka Petra Holešínská kvůli pandemii koronaviru uvažovala o návratu z USA domů, ale nakonec se rozhodla v zámoří zůstat. Do poslední chvíle totiž řešila přestup z University of Illinois a nakonec se rozhodla pro North Carolina University, za kterou v minulosti hrál například slavný Michael Jordan.
  13:38

Proč za nás nehraješ jako v reprezentaci? Devatenáctiletý talent Krejčí je ve Španělsku méně uvolněný

Třiadvacetiletá Holešínská působí v zámoří od roku 2016, kdy přišla ze Žabin Brno. Ročník 2018/19 musela vynechat kvůli zranění kolena, ale v uplynulé sezoně byla s průměrem 12,6 bodu na zápas nejlepší hráčkou Illinois. Tým ale s bilancí 11 výher a 19 porážek do play off nepostoupil.

Nyní se rozhodla pro změnu a poslední rok na univerzitě odehraje na prestižní adrese v Chapel Hill. „Byla jsem tu čtyři roky a tím, že jsem minulý rok nehrála, tak jsem mohla buď zůstat, přejít na jinou školu, nebo jít hrát do Evropy. Přišlo mi, že chci zkusit něco nového, novou konferenci, jiný tým, takže jsem se rozhodla, že půjdu jinam,“ vysvětlila v rozhovoru na svazovém webu.

Česká basketbalistka Petra Holešínská
Česká basketbalistka Petra Holešínská

„Nesnažili se mě přetáhnout, protože ostatní školy mě nemůžou kontaktovat, dokud neoznámím, že chci jít pryč. Teď už se ale moc těším. North Carolina je vyhlášená hlavně mužským basketbalem, ale i o ten ženský je tam zájem a bude to pro mě krok dopředu,“ prohlásila.

Ve hře byl i návrat domů. „Zvažovala jsem to i díky tomu, že hodně lidí, co tady studují nebo hrají, letělo domů,“ uvedla Holešínská. „I moje spoluhráčka z Řecka letěla domů, ale tím, že jsem až do minulého týdne nevěděla, kde budu hrát, tak jsem moc nechtěla riskovat,“ dodala.

„Nikdo neví, co se bude dít, jestli budou moci lidi létat tam a zpátky. Tak jsem nechtěla riskovat, že bych se nemohla vrátit do Ameriky,“ přidala Holešínská, které ale přestup zatím komplikují opatření zavedená v USA kvůli pandemii koronaviru.

„Do North Caroliny se budu stěhovat asi za měsíc nebo za dva. Co se týče opatření, tak je tady poslední měsíc všechno zavřené, kromě obchodů, lékáren a nejdůležitějších věcí. Na konci dubna se bude rozhodovat, jestli se budou uzavírky prodlužovat,“ přidala česká basketbalistka.

Nákaza covid-19 se v USA zatím potvrdila u téměř 600 tisíc osob a podlehlo jí přes 23 tisíc lidí. Podle Holešínské ale Američané situaci zatím neberou tak vážně jako lidé v České republice nebo v Evropě. „Podle toho, co jsem slyšela i co se týče roušek, tak opatření nejsou tak drastická,“ uvedla.

Studium v Chicagu ale přesto probíhá online a basketbalová příprava je individuální. „Některé předměty mají jen videa, na která se musíme dívat, jiné mají online přednášky, na které se musíme přihlásit,“ popsala. „Všechny haly i posilovny jsou zavřené. Na venkovních koších sundali obroučky, protože lidé tam pořád hráli basket. Je to teď hlavně o běhání, posilování a udržování se v kondici, dokud něco neotevřou,“ prohlásila.

Autor: