Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Průvodce Super Bowlem: lekce pravidel, největší hvězdy či poločasová show

Patrick Mahomes z Kansas City Chiefs čeká, až se dostane do akce. foto: AP

Těšíte se na Super Bowl? Nebo vám NFL moc neříká? Ať odpovíte jakkoliv, tenhle článek je tu pro vás. Redakce iDNES.cz připravila jednoduchého průvodce největším svátkem amerického fotbalu se základní lekcí z pravidel.
  17:07

Co je Super Bowl?

V Glendale připravují místní arénu, která bude hostit Super Bowl.

Už brzy to vypukne. V noci z neděle na pondělí, konkrétně v 0.30, rozehrají Philadelphia Eagles a Kansas City Chiefs velkolepou bitvu. Super Bowl LVII.

Hrát se bude na neutrálním hřišti. Letošní pořadatelství získalo město Glendale, v jehož aréně obvykle hostí své duely Arizona Cardinals.

Přímý přenos

Vrchol NFL nabídne v noci z neděle na pondělí O2 TV na Premier Sport 2. Studio začne ve 23.40, dorazí Ondřej Horák, Ladislav Fabo a Jan Dundáček.

Samozřejmě je dávno beznadějně vyprodáno. Na tribunách se bude tísnit přes 72 tisíc fanoušků, přičemž nejlevnější vstupenku jste si mohli pořídit za 3 500 dolarů (zhruba 78 tisíc korun). A nejdražší? Přes 15 tisíc dolarů (přibližně 330 tisíc korun), a to nemluvíme o VIP zóně.

Super Bowl rovná se finále play off, do něhož postoupilo ze základní části 14 celků. Systém vyřazovacích bojů je v NFL neúprosný, vždy se hraje jen na jeden zápas. Vítěz postupuje, poraženému sezona končí.

Loni se z triumfu radovali Los Angeles Rams. Chiefs opanovali ligu naposledy před třemi lety, Eagles na prvenství čekají pět sezon.

Philadelphia Eagles versus Kansas City Chiefs

Quarterbaci Jalen Hurts z Philadelphia Eagles (vlevo) a Patrick Mahomes z Kansas City Chiefs hovoří na tiskové konferenci před vzájemným střetem v Super Bowlu.

Poprvé v historii se v Super Bowlu potkají dva quarterbaci s afroamerickým původem, což ve Spojených státech vzbudilo velký ohlas.

Quarterback je mimochodem v americkém fotbale nejdůležitější pozicí, do češtiny by se dal přeložit jako rozehrávač. Má největší zodpovědnost. Při ofenzivní akci dostane míč a vymýšlí, co s ním společně s parťáky z útoku provede.

Jalen Hurts z Philadelphie a Patrick Mahomes z Kansas City patří mezi ligovou elitu. Druhý jmenovaný dokonce v pátek ráno získal cenu pro nejužitečnějšího hráče základní části.

V té oba celky zářily. Shodně vyhrály 14 utkání a třikrát odcházely coby poražené, navíc ovládly své konference, díky čemuž nemusely nastoupit do úvodního kola vyřazovacích bojů a mohly si užívat delšího volna.

Zatímco Chiefs válcují své soupeře nabitým útokem, Eagles zase excelují v obraně. Šance na vítězství jsou zhruba vyrovnané, jak naznačují i kurzy sázkových kanceláří.

A k čemu je ten praporek?

Flag slouží rozhodčím v americkém fotbale k signalizaci přestupku.

Pojďme si lehce projít pravidla. Zápas v americkém fotbale se dělí na čtvrtiny, přičemž každá z nich trvá 15 minut čistého času. Ve skutečnosti však mnohem déle, ale o tom až později.

Délka hřiště je 100 yardů a cílem každého z týmů je překonat tuto vzdálenost a dostat míč do koncové zóny, což značí touchdown.

Pokud skórujete touchdown, získáte šest bodů a sedmý můžete přidat, pokud nejlepší kopáč z vašeho celku trefí branku ve tvaru písmene Y.

Kicker Greg Joseph (1) z Minnesota Vikings se pokouší zabodovat v londýnském zápase s New Orleans Saints.

Ale připsat body si můžete i jinak, třeba takzvaným field goalem (3 body) či safety (2 body). Touchdowny jsou ovšem nejcennější, to je jasné. Týmy se v útočení střídají a vždy mění celou sestavu. Půlka mužstva se tedy stará o ataky, další zase o defenzivu.

A k čemu je tedy ten žlutý praporek? V originále se mu říká flag. Pokud jej rozhodčí vhodí na hrací plochu, signalizuje přestupek proti pravidlům. Ten může být následně oceněný různým postihem, například ztrátou yardů.

Nedivte se, pokud se ve hře objeví i praporek červený. Takový flag mohou použít koučové na znamení trenérské výzvy. NFL je pokroková, k dispozici má videozáznamy, které připomínají fotbalový VAR.

Proč se to tak táhne?

Fanouškům Kansas City Chiefs se splnilo přání o postupu do Superbowlu.

Zápasy amerického fotbalu bývají pořádně dlouhé, v průměru trvají přes tři hodiny. Hra se totiž každou chvíli zastavuje, poměrně dlouho se vlečou i časté rozhodcovské kontroly videa.

Navíc vzhledem k ohromné sledovanosti televizních přenosů američtí vysílatelé s oblibou prošpikují duel pořádnou dávkou neustále se opakujících reklam.

Pokud budete Super Bowl sledovat na amerických stanicích, můžete se těšit například na reklamní šoty společností Hellmann’s, Rakuten, General Motors či Netflix.

Zaplatit si reklamu během Super Bowlu je pořádně drahá záležitost. Kdybyste měli bláznivý nápad zpropagovat svou firmu při nejsledovanějším sportovním světa, připravte si sedm milionů dolarů za 30 sekund vysílacího času.

Zazpíváš nám zadarmo?

Rihanna (New York, 22. září 2021)

Super Bowl je kulturní záležitostí se vším všudy. Během poločasové přestávky naběhnou na trávník pořadatelé a bleskově začnou podle přesně připravených not stavět pódium.

Poločasová show je nesmírně prestižní záležitostí. Letos bude patřit Rihanně. Populární zpěvačka z Barbadosu posledních pět let nevystupovala, tuhle možnost si však nenechala ujít.

Zlákaly ji vidiny finančních zisků? Ale kdeže! Za krátký koncert při Super Bowlu totiž umělci nedostávají ani korunu.

Adam Levine z Maroon 5 během poločasové show při Super Bowlu

V minulých letech se o půli představili například Rolling Stones, Justin Timberlake, U2, Maroon 5, Shakira, Jennifer Lopez nebo Snoop Dogg.

Samozřejmě nehráli jen z dobré vůle, Super Bowl je totiž parádní reklamou a je statisticky dokázané, že takové vystoupení vám v měsících budoucích pořádně zvedne prodeje.

Kelce versus Kelce

Donna Kelceová má v Super Bowlu dva syny, Jasona v dresu Philadelphia Eagles a Travise hrajícího za Kansas City Chiefs. (12. února 2023)

Jeden se stará o to, aby měl jeho quarterback dostatek času na rozehrávku a nedostal naloženo, druhý se zase snaží uvolnit, chytit míč a protlačit se do endzóny.

Centr Jason Kelce (Eagles) a tight end Travis Kelce (Chiefs) jsou prvními bratry v historii, kteří si v Super Bowlu zahrají proti sobě.

Nejsou už žádnými mladíky, oběma je přes třicet, oba už NFL vyhráli. Tenhle duel je ale zřejmě vrcholem jejich kariéry. Mají skvělý vztah, a pokud mají chvíli, jezdí se na zápasy podporovat. Společně nahrávají pravidelný podcast.

Nejrozpolcenější budou jejich rodiče. Maminka Donna zřejmě opět navlékne půlený dres a bude si přát, aby se ani jeden z jejích vousatých potomků především nezranil.

Cheeseburger pro trenéra

Patrick Mahomes (15) z Kansas City Chiefs a jeho trenér Andy Reid slaví výhru v Super Bowlu.

Andy Reid patří v NFL mezi nejuznávanější trenéry. Jednou vyhrál Super Bowl s Chiefs, jednou prohrál finálový duel coby kouč jejich nadcházejících protivníků z Philadelphie. A vždycky miloval jídlo.

Obzvlášť cheeseburgery, na které nedá dopustit a básní o nich téměř na každé tiskové konferenci.

Na Vánoce dostal od svých svěřenců krásně nazdobený cheeseburger, nic lepšího si přát ani nemohl. Pokud by Chiefs v noci na pondělí zvítězili, buďte si jistí, že čtyřiašedesátiletý Reid svůj oblíbený pokrm znovu zakousne.

V Americe si dokonce můžete i vsadit, jestli to stihne ještě během televizního přenosu... NFL je především show, která má bavit. A daří se jí to skvěle.

Ještě vás Super Bowl nenalákal? Dejte mu šanci, zaslouží si ji.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!