Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Na snowboarďačku dobré, ne?‘ Ledecká druhou medaili v Pekingu nezískala, v super-G skončila pátá

Ester Ledecká v superobřím slalomu na olympijských hrách v Pekingu. foto: AP

Ty nejodvážnější sny se rychle rozplynuly. Po třech soupeřkách, které dojely do cíle olympijského super-G bezprostředně po Ester Ledecké, bylo jasné, že Češka zůstane bez medaile. Další průběh závodu však ukázal, že vítězka z Pchjongčchangu nezajela vůbec špatně: skončila pátá se ztrátou třinácti setin na bronz. Vítězství v Jen-čchingu vybojovala švýcarská lyžařka Lara Gutová-Behramiová.
  4:47aktualizováno  6:32

„Na snowboarďačku dobré, ne?“ říkala Ledecká krátce po své jízdě.

Na olympiádě v roce 2018 vyhrála s vysokým startovním číslem 26, tentokrát vyrazila na trať už jako druhá v pořadí. Rakušanku Ariane Rädlerovou, která závod otevírala, jízdou bez viditelných chyb porazila o 1,39 sekundy.

Čekání, na co bude tento výkon stačit, zpočátku vypadalo krutě. Z pěti lyžařek, které startovaly hned po ní, ji čtyři porazily.

Sen o medaili se rozplynul za pár krátkých minut.

„Myslela jsem, že jsem to byla dobrá jízda, ale pak mě holky začaly předjíždět. Prostě jsou rychlé,“ poznamenala Ledecká.

Propad výsledkovou listinou se však rychle zastavil. Jako poslední ji překonala na startu sedmá Gutová-Behramiová, a pak už nikdo. Česká reprezentantka se udržela na pátém místě, což je její nejlepší výsledek v super-G v této sezoně. „Je to fantastické umístění. Jsem ráda za svou jízdu, bavila jsem se,“ řekla.

Úřadující mistryně světa Lara Gutová-Behramiová získala ve třiceti letech své první olympijské zlato.

Úřadující mistryně světa Gutová-Behramiová získala ve třiceti letech první olympijské zlato. V roce 2018 ji Ledecká životní jízdou odsunula na čtvrtou příčku, tentokrát Švýcarka nenašla přemožitelku a po bronzu v obřím slalomu má z her v Číně už druhou medaili. Puchnerovou za sebou nechala o 22 setin a jako první lyžařka dokázala bezprostředně po mistrovství světa vyhrát v této rychlostní disciplíně i olympijské hry.

Uspěla i díky uvolněnějšímu přístupu. „Neměla jsem vůbec žádnou strategii, jenom jsem lyžovala. To byl vždycky v minulosti trochu problém - přemýšlela jsem o tom, co udělat a co udělat lépe. Teď jsem to jenom zkusila a jela,“ svěřila se celková vítězka Světového poháru z roku 2016, která třikrát ovládla hodnocení superobřího slalomu. Pod pěti kruhy měla do dneška ale jen dvě čtvrtá místa. „Miluji super-G. Řekla jsem si, že tohle není zase tak odlišná trať od těch, na kterých už jsem závodila,“ doplnila.

Je první švýcarskou vítězkou olympijského superobřího slalomu v historii, která začala v Calgary 1988. V cílovém prostoru se dlouho nechtěla radovat. „Byla jsem strašně nervózní, že někdo pojede rychleji. Snažím se si to užít, ale myslím si, že ještě budu potřebovat pár dní, aby mi došlo, co se děje,“ popsala své pocity.

Další dvě české lyžařky skončí ve čtvrté desítce. Tereza Nová obsadila 33. místo a Barbora Nováková zůstala o tři místa z ní.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!