Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Do Austrálie dorazily největší vlny za sto let. A surfaři měli pré

Sport

  15:51
The Right - Říkají mu The Right. Podle australských surfařů je to nejnebezpečnější místo na světě. „Nikdy nevíš, do čeho jdeš. Voda kolem tebe se prostě zavře a oceán tě spolkne,“ říká v epickém videu jeden z nich. Přesto, nebo právě proto se surfaři vrhají do vln vyšších než dům a snaží se je sjet. Pokořit živel.

Megavlna u The Right. foto: Lidovky.cz

„Pod vodou jsi dlouho. Smrt je blízko,“ je si vědom rizik svého sportu Ryan Hipwood, jeden z mnoha surfařů, kteří obří vlny vyhledávají. The Right je pro ně posvátné místo. Odlehlý cíp v Západní Austrálii, kam se z vnitrozemí dostanete jen úzkými pěšinkami a vše potřebné si musíte tahat na zádech, je pravidelně bičován masivním přílivem Indického oceánu. Tady se tvoří největší vlny na světě.

VIDEO: Švýcar skočil do vody z 59 metrů. Co na to váš žaludek?

Toto nepřístupné místo bylo objeveno až koncem 70. let, od té doby si tu ale během července a srpna dávají pravidelné dostaveníčko nejlepší surfaři na světě. A s milovníky obřích vlny vyráží na moře i filmaři. Jedni si jedou pro životní zážitky, svou dávku adrenalinu i mnoho šrámů v souboji s nezkrotným živlem, ti druzí z řádění u The Right každoročně získají stovky působivých záběrů.

V nerovném souboji s přírodou, v tomto případě až patnáctimetrovou vlnou, člověk často prohrává. „Když spadneš, tak tě vlna semele. Jakmile se vrátíš zpátky do života, jediný, na co myslíš, je zkusit ji pokořit znova,“ ujišťuje lakonicky Hipwood.

Podle sice subjektivního, ale ne zcela nezasvěceného názoru surfařského filmaře Tima Bonythona, byly vlny, které letos o prázdninách dorazily k The Right, největší, jaké kdo kdy sjel. Měření sice v tomto směru asi nebudou zcela exaktní, při zhlédnutí videa ale není těžké Bonythonovi uvěřit...