130 let

Zdeněk Štybar. | foto: ČTK

Doporučujeme

Suverénní cyklokrosař Štybar obhájil titul pro mistra světa

Sport
  •   13:44aktualizováno  16:07
PRAHA/ST. WENDEL - Cyklokrosař Zdeněk Štybar obhájil titul mistra světa. Na šampionátu v německém St. Wendelu vyhrál zcela suverénně o 18 sekund před Svenem Nijsem z Belgie, třetí skončil další Belgičan Kevin Pauwels.

Štybar se před šampionátem cítil ve skvělé formě, tréninku na obhajobu věnoval  spoustu času a úsilí. "Beru šampionát jako závod, na který jsem se v posledních týdnech soustředil. Po těch zdravotních problémech je to můj velký cíl. Chci udělat co nejlepší výsledek," uvedl Štybar na svých webových stránkách. 

A úspěchem by byla pouze medaile. Pokud možno ta nejcennější. "S druhým místem bych nebyl nespokojen. Když se člověk na to pódium dostane, je to fajn. Ale když nestojíte na nejvyšším stupínku, tak je to v neděli hezké, ale v pondělí už třeba druhé místo neznamená vůbec nic. Dobře vím, o čem mluvím, protože jsem vyhrál a byl dvakrát druhý. Vím, že jsem v přípravě udělal maximum a uvidíme, jak to dopadne," řekl Štybar. 

Start se Štybarovi povedl
A za svým snem šel český cyklokrosař od startu. Ten se mu náramně povedl a spolu s pěti Belgičany ovládl čelo startovního roštu. Společnost pěti Belgičanů se Štybarovi, s ohledem na strategii, nezdála, a tak nasadil k trháku.

Po dvaceti minutách závodu už peloton tvořil pouze Štybar, Belgičan Nijs a Walsleben z Německa. Nicméně o několik kol později se na vedoucí trio dotáhlo hned kvarteto dalších adeptů na medaile.

Zdeněk Štybar.

Štybar za těchto okolností musel začít taktizovat. A k úniku si vybral nejvhodnější moment. Když několik jeho soupeřů zajelo do depa, Štybar šlápl do pedálů a vytvořil si náskok. Stačil mu pouze další horký favorit na zlato Nijs.

Čtyřčlenná skupinka, které Štybar s Nijsem ujeli, už rezignovala na boj o zlato, či stříbro a rozhodla se, že si to závodníci mezi sebou v závěru rozdají o bronz. Náskok úvodní dvojice se postupem času natahoval.

Štybar měl v osmém kole náskok dvacet vteřin
Štybar chtěl rozhodnout o zisku zlaté medaile už v sedmém kole. Zajel do depa, vyměnil kolo, ale svého soka ihned na schodech dohnal. Poté se rozhodl k samostatnému úniku a před osmým okruhem už měl pětivteřinový náskok. V dalším kole se tato propast prohloubila až na dvacet vteřin a český jezdec vytrvale udržoval suverénní rozestup před Nijsem.

Ten se k ataku Štybara ani neodhodlal a spokojil se se stříbrnou medailí. Bronz nakonec slavil Belgičan Pauwels.

Český výběr získal na cyklokrosovém mistrovství světa tři medaile. V sobotu vyjel bronz České republice v kategorii do 23 let Hník, v neděli závodnice Nashová získala rovněž třetí nejcennější kov a titulem mistra světa v kategorii Elite se může pyšnit Zdeněk Štybar.

Autor: Tomáš Vrábel