Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Suverénní král. Mistrovství světa v časovce ovládl Němec Martin

Sport

  16:11aktualizováno  17:56
dauhá - Německý cyklista Tony Martin se stal počtvrté mistrem světa v časovce jednotlivců. Díky dnešnímu suverénnímu vítězství na šampionátu v Dauhá navázal na zlatý hattrick z let 2011 až 2013. Druhý skončil obhájce zlata Vasil Kirijenko z Běloruska a bronz si vyjel evropský šampion Španěl Jonathan Castroviejo. Jediný český zástupce na startu Daniel Turek obsadil 44. místo.

Tony Martin foto: ČTK/AP

Jednatřicetiletý Martin v závodě na 40 kilometrů, který se jel na rovinaté trati, ale v ukrutném horku, časem 44:43 minuty deklasoval konkurenci. Němec absolvoval trať průměrnou rychlostí 53,65 kilometru za hodinu. Kirijenko za ním zaostal o 45 sekund. Pro Martina to byl již druhý triumf v Dauhá, neboť na úvod šampionátu slavil na totožné trati vítězství jako člen týmu Etixx-Quick-Step v časovce družstev.

Mistrovství světa v cyklistice v Dauhá - časovka (40 km):

1. Martin (Něm.) 44:43, 2. Kirijenko (Běl.) -45, 3. Castroviejo (Šp.) -1:11, 4. Bodnar (Pol.) -1:17, 5. Mullen (Ir.) -1:22, 6. Dennis (Austr.) -1:27, 7. Lampaert (Belg.), 8. Van Emden (Niz.) oba -1:45, 9. Hollenstein (Švýc.) -1:52, 10. Jungels (Luc.) -1:57, ...44. Turek (ČR) -5:06.

Martin se vrátil na trůn po loňském zklamání v podobě sedmé příčky a stříbru z roku 2014. Ve sbírce má i bronzy z let 2009 a 2010, což z něho dělá nejlepšího závodníka historie v individuálním souboji s chronometrem. Sedm cenných kovů má na kontě i Švýcar Fabian Cancellara, ten ale kromě čtyř prvenství získal „jen“ tři bronzy.

Rodák z Chotěbuzi tak prožívá nejlepší možnou rozlučku s Etixxem, z nějž po sezoně odejde do ruské stáje Kaťuša. „Je to úžasný pocit, něco neuvěřitelného. Neměl jsem dosud až tak dobrý rok, ale je skvělé, že v těch posledních dvou závodech se mi podařilo získat titul a mohu zapomenout na to, co bylo předtím,“ prohlásil Martin.

Pětatřicetiletý Kirijenko sice na něho ztratil tři čtvrtě minuty a nevyšla mu tak obhajoba titulu z Richmondu, přesto potvrdil stabilně výborné výsledky z časovky na velkých akcích z poslední doby. Kirijenko, jenž má z MS díky bronzu z roku 2012 kompletní sadu medailí, skončil na světových šampionátech 2013 a 2014 shodně čtvrtý. Loni opanoval Evropské hry v Baku a selhal pouze při olympijské časovce v Riu de Janeiro, kde byl sedmnáctý.

Obrovskou radost měl z bronzu Castroviejo. Devětadvacetiletý Španěl získal před necelým měsícem evropský primát, ale v Plumelecu neměl zdaleka takovou konkurenci. „Tohle je pro mě opravdová odměna. A dodává mi to hodně sebevědomí do budoucna. Na konci závodu to v tom vedru bylo velmi těžké, ale možná právě díky němu jsem měl navrch proti závodníkům, kteří skončili za mnou,“ uvedl Castroviejo.

Třiadvacetiletý Turek, který absolvoval nedělní týmovou časovku se svým izraelským kontinentálním týmem Cycling Academy, při premiéře mezi elitou v závodě jednotlivců ztratil na Martina pět minut a šest sekund. Leopold König, který spřádal plány na útok na nejlepší pětici, vzdal účast v Dauhá kvůli nemoci.

V poli poražených a zklamaných skončilo hned několik favoritů. Až šestý s odstupem téměř jedné a půl minuty dojel do cíle největší aspirant na zlato Rohan Dennis z Austrálie. Jedenáctým místem skončilo vystoupení Nizozemce Toma Dumoulina, stříbrného medailisty z olympijského závodu v Brazílii. Američan Taylor Phinney skončil patnáctý.

Autor: