Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Suverénní Stoch a omluva od Graneruda. Jak se v Innsbrucku měnilo pořadí Turné

Sport

  17:26
Praha - Když dopadl na zem, věděl, že vítězství mu už nemůže uniknout. Záhy ho obklopili týmoví kolegové a radovali se spolu s ním. Polský skokan Kamil Stoch ovládl třetí díl Turné čtyř můstků v Innsbrucku a posunul se do celkového vedení. „Fantastický den,“ jásal po závodě.

Kamil Stoch po dopadu. foto: ČTK/APReuters

Po vítězství skokanského miniseriálu v letech 2017 a 2018 se mu v dalších ročnících tolik nedařilo. O rok později byl šestý, a loni dokonce až třináctý.

Letos má však Stoch znovu nakročeno k prvenství.

Při německých zastávkách byl v Oberstdorfu nejprve druhý, v Garmisch-Partenkirchenu pak čtvrtý. Formu potvrdil i v rakouském Innsbrucku, kde slavil jasné vítězství.

„Po závodech v Německu bylo jasné, že se blíží optimálním výkonům,“ říká trenér Jan Szturc. „A v Innsbrucku složil všechny střípky dohromady. Vyhrál stylem, který se málo vídá.“

Po úvodním kole, ve kterém skočil 127,5 metru, sice Stoch vedl jen o sedm desetin bodu před Slovincem Anžem Lanišekem, ve druhém však předvedl suverénní výkon.

Skokan na lyžích Roman Koudelka skončil osmý v závodu Turné čtyř můstků 1....
Nečekaný fenomén Turné čtyř můstků Marius Lindvik.

Skok prodloužil o dva a půl metru a triumfoval o 12 bodů před druhým Slovincem. „Přistání, odjezd v telemarku,“ vyjmenovává Szturc. „Všechno bylo prostě perfektní.“

„Užíval jsem si každý skok. Už během letu jsem se smál,“ líčil Stoch pro polskou televizi. „Stálo mě to hodně nervů, emočních i fyzických sil, ale jsem rád, že to zafungovalo. Skočil jsem skvěle.“

V Innsbrucku si připsal 350. start ve Světovém poháru. Jeho bilance je obdivuhodná: celkem 74krát stál na pódiu a 37krát slavil vítězství, k tomu má tři zlata z olympijských her a dvě z mistrovství světa.

A ve středu bude chtít v Bischofshofenu zaútočit i na třetí vítězství na Turné.

„Jsem rád, že jsem teď v dobré pozici,“ říkal. „Nejvíc mě ale těší má vyrovnanost. Musím v tom pokračovat, musím se teď soustředit jen na sebe a své skoky.“

Jeho cílem nyní je: hlavně se výkony neukolébat. „Teď se budu chvíli radovat, ale v pondělí mě už čeká nová kapitola. Musím začít psát novou stránku,“ líčil svěřenec českého kouče Michala Doležala.

Stoch má na čele celkového pořadí Turné 15,2 bodu k dobru na Kubackého, třetí Nor Halvor Egner Granerud má manko 20,6 bodu, čtvrtý Němec Karl Geiger 24,7.

Je to dostatečný náskok? Kdepak. Nebo se tak alespoň domnívá Stoch. „Myslím si, že Turné ještě není rozhodnuté,“ upozorňuje.

Varováním je pro něj nedělní výpadek Graneruda a Geigera. První jmenovaný byl po prvním kole až 29., Geiger byl ještě o jedno místo za ním. Ačkoliv se oba v dalším kole zlepšili, ztráta na Stocha byla velká.

Nor za polským skokanem z 15. místa zaostal o 27,3 bodu a přišel o celkové vedení miniseriálu, šestnáctý Němec ztratil ještě o desetinu bodu víc a i on se z celkové druhé příčky propadl.

Hlavně pro Graneruda byl výsledek v pro něj neoblíbeném Innsbrucku dost skličující. Letošní suverén si stěžoval na můstek, na podmínky a v emocích si neodpustil ani poznámku na adresu Stocha.

Kamil Stoch vyhrál i třetí závod Turné.

„Jak to jen říct… Cítím, že podmínky celý týden více přejí Polákům. Je hrozně iritující vidět Stocha zase vítězit,“ vykládal ihned po závodě ve vysílání norské televize TV2.

„Kamil není stabilní, mohlo by se mi ještě zadařit,“ pokračoval. „Věřím, že pokud budou v Bischofshofenu vyrovnané podmínky, v každém kole na něj můžu získat deset bodů. Stoch neskáče dobře, jen má dobré výsledky.“

Za své prohlášení se Granerud později omlouval. Mluvila prý z něj frustrace z vlastního výkonu. „Stoch je můj sportovní idol, vzhlížím k němu,“ vykládal Nor ve videovzkazu pro skijumping.pl. „Neměl jsem dávat rozhovor, když jsem byl plný vzteku. Je mi to líto.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!