130 let
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | foto: Reuters

Rozhovor

Své šance jsem nevyužil, uznal Berdych po prohře s Wawrinkou

US Open
  •   10:25
NEW YORK - "Některé věci nefungovaly tolik, jak bych si přál," povzdechl si Tomáš Berdych. Loňské semifinále na US Open neobhájí, pátý tenista světa vypadl v New Yorku v osmifinále po prohře s turnajovou devítkou Stanislasem Wawrinkou 6:3, 1:6, 6:7 (6), 2:6. Zklamání loňský semifinalista netajil.

Po vyhraném prvním setu jako byste na kurtu ztratil jistotu.
Přesně. Začal jsem dobře, ale pak se Stan rozehrál, předváděl solidní tenis a z mé strany některé věci už tolik nefungovaly, jak bych si přál. A když proti vám hraje takový tenista jako on, není to dost.

Je pro vás jeho hra nepříjemná?
Výkon je vždycky kombinace z toho, co vám dovolí soupeř a co hrajete sám. Mě se nějaké věci nedařily. A on to prostě využil.

ČTĚTE TAKÉ

O osudu zápasu nepověděl třetí set...
Hodně. Dvakrát to nevypadalo dobře, hlavně v závěru se mi to ale vždycky povedlo zvrátit, vybojovat a připravit si nějakou šanci. Jenže on zahrál tie-break skvěle a zaslouženě si ten set vzal.

Zahrál byste nějakou situaci jinak?
Měl jsem docela dobrou šanci v tie-breaku. Kdybych ji proměnil... Byl to zásadní moment zápasu, který on ho zvládl o něco lépe. A když vedete 2:1 na sety, je jednodušší jít si pro ten čtvrtý set.

Jak těžké je čelit tak kvalitnímu soupeři, když se vám rozkolísá servis jako ve druhém setu?
Tak těžké, že tady pak sedím jako poraženej. Dnes prostě v tenise rozhodujou drobnosti, detaily. A když jich je víc než jeden, nestačí to. Jako to bylo dneska.

Loni vám v souboji s Murraym odfoukl finále vítr, na osmifinále proti Wawrinkovi taky hodně foukalo. Dá se to srovnat?
Výsledek je horší letos, to je bez debat. Na loňském roce mi vadilo dost podivné rozhodnutí organizátorů. To nebyla tenisová otázka. Loni semifinále a letos čtvrté kolo, to se nedá srovnat. Rozdíl je jasný.

Autor: