Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět řeší, jak protestovat

Sport

  13:52
PAŘÍŽ, PRAHA - Vedení Francouzského olympijského výboru zakázalo sportovcům své země nosit během olympiády v Pekingu dresy s nápisem "Pro lepší svět".

Protesty proti porušování lidských práv v Tibetu probíhají po celém světě. foto: AFP

Ten už měli na sobě účastníci štafety s olympijskou pochodní v Paříži, kterou narušili protibetští demonstranti a oheň uhasili. S tímto nápisem se chtěli sportovci zúčastnit i slavnostního ceremoniálu při zahájení her. Rozhodnutí se ale nelíbí některým politikům včetně ministra sportu Bernarda Laporta. Ten nechápe, proč by měl být takovýto nápis, který vyloženě neútočí na Čínu, zakázán.

Na přesný výklad článku 51 olympijské charty ze strany mezinárodního výboru MOV bude čekat také Český olympijský výbor, aby mohl instruovat sportovce, jak se budou moci chovat v průběhu her v Pekingu. V chartě se hovoří o tom, že v olympijských prostorách, na sportovištích a jiných místech není povolen žádný typ demonstrací nebo politické, náboženské či rasové propagandy.


 "Sportovci chtějí jasný výklad, aby bylo jasno, co lze a co ne," řekl  předseda ČOV Milan Jirásek. Sportovcům bude zapovězeno například rozbalení tibetské vlajky na stupních vítězů či pořádání demonstrací na olympijské půdě. Právo na svobodu projevu jim však podle Jiráska nelze upřít.


Uvozovky dolníProblém může nastat, pokud by třeba začali demonstrovat mimo olympijské území. Mohlo by to znamenat zřejmě i porušení čínských zákonů.Uvozovky horní                                 Milan Jirásek, předseda ČOV



"Dodržovat chartu však musejí nejen sportovci, ale i pořadatel," dodal předseda ČOV a upozornil, že posun nastal alespoň se vstupem Číny do OSN.


Když byly v roce 2001 přiděleny hry Pekingu, většina zástupců věřila ve zlepšení situace v komunistické Číně a v dodržování lidských práv. Zdali padl tento záměr na úrodnou půdu, bude jasné až po olympiádě. "Lze očekávat plno neklidu a problémů. Bude to chtít zdrženlivost a citlivý diplomatický přístup," řekl Jirásek. Ve svém březnovém prohlášení odsoudil porušování lidských práv a vyjádřil znepokojení nad krvavými událostmi v Tibetu.

Autor:

Pronájem podkrovního bytu 3+kk Čáslav 90 m2
Pronájem podkrovního bytu 3+kk Čáslav 90 m2

nám. Jana Žižky z Trocnova, Čáslav - Čáslav-Staré Město, okres Kutná Hora
14 000 Kč/měsíc