130 let

Karolína Plíšková nestačila na Chorvatku Petru Martičovou. | foto: Reuters

Světová dvojka Plíšková končí v Paříži už ve 3. kole. Vondroušová je v osmifinále

Sport
  •   13:00aktualizováno  15:27
PAŘÍŽ - Světová dvojka Karolína Plíšková vypadla na tenisovém Roland Garros stejně jako loni ve třetím kole. Po dvou hladkých výhrách nestačila na výbornou antukářku Petru Martičovou z Chorvatska, které podlehla dvakrát 3:6.

Nečekaný konec. Obhájkyně Krejčíková se Siniakovou vypadly v prvním kole čtyřher

Do osmifinále naopak postoupila devatenáctiletá Markéta Vondroušová, která porazila dvakrát 6:4 zkušenou Španělku Carlu Suárezovou a vyrovnala svůj nejlepší grandslamový výsledek z loňského US Open.

Aktuálně 38. hráčka světového žebříčku si znovu vylepšila své maximum na French Open, kde při předchozích dvou startech postoupila maximálně do druhého kola. 

O první grandslamové čtvrtfinále bude hrát s dvanáctou nasazenou Anastasijí Sevastovovou z Lotyšska, která odvrátila pět mečbolů a porazila Belgičanku Elise Mertensovou 11:9 ve třetím setu.

Chorvatská tenistka Petra Martičová

Plíšková se snažila být aktivní, ale doplatila na nevynucené chyby. Udělala jich 28, zatímco soupeřka o polovinu méně. V prvním setu přišel zlom za stavu 3:3, kdy Plíšková ztratila servis z vedení 40:0. 

Celkem prohrála šest her za sebou a prohrávala 0:2 ve druhé sadě. Ještě se vzchopila a s přispěním vydařených returnů otočila na 3:2 s brejkem.

Jenže vzápětí podání znovu ztratila a už neuhrála ani game. 

„Hrála dobře, chytře na mě, čekala na moje chyby a já jich udělala spoustu. Na dvakrát 6:3 to asi úplně nebylo. Měla jsem ve spoustě gamů šanci, nebo aspoň minišance, už první servírovací brejk ze stavu 40:0. Určitě jsem mohla hrát líp. Přišlo mi to celkově těžké. Jak s její hrou, tak jsem trochu bojovala i sama se sebou,“ uvedla Plíšková.

Její přemožitelka Martičová přijela do Paříže s bilancí 11:2 na antuce. Vyhrála turnaj v Istanbulu, byla v semifinále v Charlestonu a ve čtvrtfinále v Madridu.

Vyřazení Plíškové znamená, že Naomi Ósakaová zůstane světovou jedničkou i po Roland Garros. Proti japonské hvězdě bude v sobotu bojovat ve třetím kole další česká tenistka Kateřina Siniaková.

Česká tenistka Markéta Vondroušová v utkání s Leylah Fernandezovou z Kanady.
Markéta Vondroušová porazila Rebeccu Marinovou z Kanady 2:0 na sety.

Bez ohledu na její výsledek bude mít český tenis v osmifinále zastoupení díky Vondroušové. 

Ta v utkání s někdejší čtvrtfinalistkou pařížského grandslamu Suárezovou podobně jako ve druhém kole proti Rusce Anastasii Potapovové otáčela první set. Po třech ztracených podáních prohrávala 2:4, ale pak získala čtyři hry za sebou.

Ve druhé sadě už Vondroušová nečelila ani jednomu brejkbolu, naopak sama jedinou nabídnutou šanci využila a zvítězila 6:4. 

„Jsem ráda, že jsem to tak zvládla. Musela jsem být vážně hodně aktivní, jinak mě svými lifty rozběhala a už jsem neměla moc šanci. Byl to fakt jeden z nejtěžších zápasů za tenhle rok,“ řekla spokojeně po postupu.

Autor: ČTK