Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Geniální šachista s bleskovou rukou se v Praze utká s 30 soupeři naráz

Sport

  17:05
PRAHA - Světová šachová jednička Hikaru Nakamura přijíždí do Prahy, aby v Michnově paláci v rámci šachového festivalu ČEZ CHESS TROPHY 2014 odehrála simultánku proti 30 soupeřům a zápas na čtyři vážné partie proti nejlepšími českému šachistovi Davidu Navarovi.

Šachový velmistr Hikaru Nakamura foto: Reprofoto

Americký velmistr Hikaru Nakamura je na prvním místě na světových žebříčcích bleskového i rapid šachu a v klasickém šachu je sedmý. Velmistrem se stal v nižším věku než legendární Bobby Fischer a své soupeře šokuje agresivní hrou plnou obětí a nestandardních koncepcí.

V pátek 6. června od 15 hodin zasedne v Michnově paláci na Kampě proti velmistru Nakamurovi třicet soupeřů najednou a více než polovina z nich budou manažeři významných firem. Podaří se náměstkovi generálního ředitele Unicredit Bank Aleši Barabasovi, nebo partnerovi EY Petru Knapovi či ombudsmanovi skupiny ČEZ Josefu Sedlákovi získat skalp velmistra?

POHNUTÉ OSUDY

Od soboty 7. června bude na stejném místě velmistru Nakamurovi čelit velmistr David Navara, který je sice na světovém žebříčku o devatnáct příček níže, ale v posledních měsících hraje ve výborné formě. Na jaře zcela bezkonkurenčním způsobem vyhrál mistrovství České republiky a minulý týden potvrdil fazónu ve francouzské lize, kde hostuje za tým Mulhouse Philidore.

Velmistři Nakamura a Navara budou hrát zápas na čtyři vážné partie, které budou každý den od soboty do úterý začínat vždy v 16 hodin a sledovat je můžete online na webu Pražské šachové společnosti (www.praguechess.cz), nebo přímo v Michnově paláci (vstup Všehrdovou ulicí). Pro diváky v sále budou partie komentovat velmistři Vlastimil Hort, Ján Markoš a Robert Cvek.

Festival ČEZ CHESS TROPHY 2014 doplní bohatý doprovodný program. Vždy od 15 hodin si můžete přijí poslechnout šachovou přednášku nebo velmistrovskou lekci pro amatérské šachisty. Součástí bude i křest nové knihy Černobílá cesta, která spojuje šachové povídky Pavla Housera a studie Maria Matouše. Kompletní program ČEZ CHESS TROPHY 2014 najdete ZDE.

Autor: