Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Světový pohár se v Novém Městě nepoběží

Sport

  13:30
Nové Město na Moravě - Závod Světového poháru v běhu na lyžích se v Novém Městě na Moravě v příštím týdnu neuskuteční. Důvodem je teplé počasí a nedostatek sněhu; rozhodnutí padlo na dnešní schůzce pořadatelů s ředitelem běžeckého úseku mezinárodní lyžařské federace Jörgem Capolem. Jedním z možných náhradních řešení je přeložení závodu do Krkonoš.
Běžci na lyžích (ilustrační foto)

Běžci na lyžích (ilustrační foto) foto: AFP

Pořadatelé hledají náhradní řešení, jasno má být do čtvrtka. Jednou z možností je přeložení závodu na Mísečky v Krkonoších, druhou variantou je pak odjetí jednoho závodu pod hlavičkou Nového Města v Mnichově. Možné je však i zrušení novoměstského dílu Tour de Ski bez náhrady.

"Vzhledem k předpovědi počasí na nejbližší dny a současnému nedostatku sněhu je naděje na uspořádání závodu v Novém Městě menší než deset procent. Do takového rizika nemůžeme jít," uvedl na poradě Capol. Ten se ale nechce úvodního dílu Tour de Ski vzdát a rád by ho uspořádal v České republice.

V úvahu připadají pouze Horní Mísečky v Krkonoších, kam odjel Capol společně s ředitelkou závodu Zorou Honzlovou a velitelem tratí Slávkem Buchtou na obhlídku. Situaci ale i na Mísečkách komplikuje počasí, neboť celou noc musela být sněhová děla mimo provoz. Vedle toho jsou na Mísečkách i velmi omezené možnosti pro závod rozsahu Světového poháru, navíc by vznikly problémy s ubytováním zhruba čtyř stovek účastníků.

Druhou variantou je, že by se alespoň jeden závod v novoměstské režii uskutečnil v Mnichově, kde je na programu druhý díl Tour de Ski 31. prosince. V průběhu odpoledne prověří pořadatelé z Nového Města společně s Capolem organizační i ekonomické možnosti. Třetí variantou je pak zrušení novoměstského programu v plném rozsahu s tím, že Tour de Ski odstartuje na Silvestra v Mnichově.

V jednání bylo ještě přeložení závodu do Rakouska. Capol předběžně jednal se Seefeldem, pořadatelé z Nového Města zkoušeli podmínky v Ramsau. Tato varianta padla kvůli výrobě televizního signálu, rakouská televize by přenos v uvedeném termínu nezvládla. Česká televize byla sice ochotna v Rakousku i navzdory časovému tlaku zajistit přenos, snaha ale ztroskotala na technických problémech.

"Ekonomické ztráty jsou v tuto chvíli těžko vyčíslitelné. Neznáme ani náklady na případné uspořádání na Mísečkách, ani nevíme, jaké budou podmínky Mnichova," řekl předseda organizačního výboru Světového poháru v Novém Městě Petr Honzl.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!