130 let

Ilustrační foto. | foto: AFP

Světový pohár ve skoku v Liberci bude

Sport
  •   11:46
LIBEREC - Závody Světového poháru ve skoku na lyžích v Liberci se uskuteční. Pořadatelé oznámili dopoledne Mezinárodní lyžařské federaci (FIS), že můstek na Ještědu na 8. a 9. února připraví, i když je trápí nedostatek sněhu. V noci na dnešek už díky ochlazení mohli začít se zasněžováním.
"Máme kompletně připravený můstek, v současné době pokračujeme v přípravě dopadové stráně. Na zkušební trénink v úterý již bude celý areál připraven," uvedla prezidentka mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 Kateřina Neumannová v tiskové zprávě.

"Dlouho to vypadalo, že se proti nám postavila sama příroda, teploty v posledních 14 dnech byly velmi vysoké, vydatně pršelo, a to nejen v Liberci, ale také nahoře, na Ještědu," uvedla Neumannová. Pořadatelům zkomplikoval přípravy také sesuv části svahu ve skokanském areálu. "Věřím, že se nám podařilo komplikace vyřešit a že neovlivní bezproblémový průběh
konání Světových pohárů," dodala Neumannová.

Organizátory může těšit, že v příštích dnech jim má počasí přát. "Má mrznout, což nám umožňuje výrobu technického sněhu. Navíc pravděpodobně začne padat i přírodní," řekl ČTK mluvčí organizačního výboru MS 2009 Zdeněk Soudný.

Pořadatelé se domluvili na umělém zasněžování s firmou Snowhill, která má ve skokanském areálu čtyři sněžná děla a nad dopadovým obloukem sněžnou tyč. Na můstku během oblevy vytálo jedno místo zhruba uprostřed dopadového oblouku. Utržený kus stráně vedle nové tribuny pořadatelé do začátku tréninků zajistí, aby nikoho neohrožovala.

"Můstek dokážeme zasněžit během jediné hodně mrazivé noci. Očekáváme ji ze soboty na neděli," řekl vedoucí ještědského střediska Snowhillu Jakub Čeřovský. V krajním případě může dojít k navážení sněhu ze sjezdovek. "To je pro nás až poslední možnost, do skokanského areálu bychom ho dopravovali obtížně," dodal.

Na můstcích na Ještědu a na okruzích ve Vesci se uskuteční v únoru celkem devět závodů Světového poháru, které budou generálkou na mistrovství světa v roce 2009. Větší problém s nedostatkem sněhu je na tratích ve Vesci. Sníh chybí asi na polovině závodních okruhů, podle Soudného však předpověď počasí s až osmistupňovými mrazy dává velkou naději na pokrytí tratí technickým sněhem. Světové poháry v běhu na lyžích a v severské kombinaci
se ve Vesci konají 15. až 17. února.
Autor: Lidovky.cz