Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Světový rekord v Praze nepadl

Sport

  23:08
PRAHA - Ruské tyčkařce Jeleně Isinbajevové se nepodařilo v Praze vytvořit halový světový rekord. Její tři pokusy na výšce 501 centimetrů dnes skončily v O2 Areně nezdarem, soutěž přesto suverénně vyhrála výkonem 490 cm. Největší hvězda premiérového ročníku Mítinku světových rekordmanů měla jen dva platné pokusy.

Isinbajevová nepřekonala světový rekord a následně si poplakala v náruči kouče. foto: ČTK

Soutěžit začala až ve chvíli, kdy všechny její soupeřky skončily, a 475 i 490 zdolala napodruhé. Marně se pak pokoušela zopakovat nedávný první pětimetrový skok v hale v Doněcku a nesplněný cíl ve svém posledním závodě v zimní sezoně oplakala.

Praha dosud viděla dva nejlepší světové výkony roku. Stříbrný olympijský medailista Ismail Ahmed Ismail ze Súdánu zaběhl 800 metrů za 1:44,75 a pojistil si první místo v tabulkách bezmála o sekundu. Na pětikilometrové trati Etiopan Abreham Cherkos stlačil letošní maximum o deset sekund na 13:07,83, když pro sebe v závěru rozhodl souboj se zkušenějším Paulem Kipsielem Koechem z Keni.

Soutěž dálkařů vyhrál k radosti 8452 diváků olympionik Roman Novotný. Podruhé v sezoně pokořil hranici osmi metrů a hned dvakrát. Vyhrál by i výkonem 801 cm, v páté sérii ale ještě vylepšil letošní české i osobní maximum o jeden centimetr na 805. "Před halovým mistrovstvím Evropy je to dobré znamení, snad mi ta forma vydrží do příštího týdne," řekl Novotný, který pod širým nebem vloni skočil 821.

K českému vítězství se schylovalo i ve výškařském sektoru a na spadnutí byl dokonce národní rekord, protože Iva Straková bojovala o prvenství na dvou metrech. Přinejmenším ve dvou případech z celkových čtyř pokusů byla blízko vyrovnání devět let starého absolutního maxima Zuzany Hlavoňové, výkonem 196 ale skončila druhá. V rozeskakování podlehla Španělce Ruth Beitíaové, která se přenesla přes 198. Na startu nebyla kvůli zranění zad největší hvězda Blanka Vlašičová z Chorvatska.

Nezdarem skončil avizovaný pokus o světový rekord na trati 1000 metrů. Devatenáctiletý Súdánec Abubaker Kaki za ním zaostal časem 2:17,22 o více než dvě sekundy. V předprogramu řada českých atletů neúspěšně usilovala o účast na halové mistrovství Evropy. Limity pro start v Turíně marně atakovali tyčkaři Jan Kudlička a Štěpán Janáček, dálkařka Denisa Rosolová, výškař Svatoslav Ton a čtvrtkaři Rudolf Götz, Jiří Vojtík i Zuzana Hejnová, kterou od požadovaného výkonu dělilo časem 53,49 jen devět setin.

V premiérovém startu v sezoně se představil světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle, který vynechal víkendový šampionát kvůli viróze. Svůj atletický rok zahájil solidním výkonem 480 cm ve skoku o tyči, překážky zvládl za průměrných 8,43 a dvoustovku za 23,68. "Pro mě nejsou důležité výkony, ale že jsem se rozzávodil. Příští týden už půjdu naplno," řekl Šebrle směrem k halovému ME. Zhruba posledních 14 dní ho trápily bolavý stehenní sval a lehká viróza.

Výpravu pro Turín tvoří pouze třináct jmen. Vedle pozvaného vícebojaře Šebrleho a dálkaře Novotného splnili nominační normu výškaři Jaroslav Bába a Straková, tyčkaři Michal Balner a Jiřina Ptáčníková, překážkáři Petr Svoboda a Lucie Škrobáková, trojskokanka Martina Šestáková a běžci Libor Žilka (60 m), Petr Szetei (400 m), Dana Šatrová (800 m) a Marcela Lustigová (1500 m).

Nad startem Svobody v Turíně však visí otazník. Závod v O2 Areně musel stejně jako o víkendu na MČR zrušit kvůli svalovému zranění a své šance na účast na evropském šampionátu odhadl na pouhých 60 procent.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...