Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Katar bude hostit i světový šampionát v atletice. A svět se opět děsí

Sport

  9:15
PRAHA - Atletika si zadělala na problém, který fotbal řeší už čtyři roky. Mezinárodní federace IAAF v úterý přidělila mistrovství světa v roce 2019 katarskému Dauhá, dala mu přednost před Barcelonou či Eugene.

Katar patří k nejbohatším států na světě. foto: Shutterstock

Stejnou otázkou se fotbal zabývá od konce roku 2010, kdy výkonný výbor FIFA přiklepl fotbalové MS v roce 2022 rovněž Kataru. A dosud nevyřešil palčivé problémy: nebyla volba pořadatelství ovlivněná korupcí? Neměl by se šampionát přeložit kvůli obavám z vysokých teplot na zimu?

Atletika je v tomto ohledu o krok napřed. Rovnou vzdala tradiční srpnový termín a posunula šampionát do rozmezí 28. září a 6. října. I touto dobou však stoupají v Kataru teploty klidně k 37 stupňům Celsia, což zejména pro běžce na delší vzdálenosti není ideální.

„Jsem zvědavý, kolik lidí se s tím zvládne poprat. Doufám, že vnímají, jak velký je to problém,“ citoval list Independent světovou šampionku na čtyřstovce Christine Ohuruoguovou. „Možná budou na stadionech používat klimatizaci,“ zadoufala. Podobnou vymoženost sliboval Katar v souvislosti s fotbalovým MS. U atletiky to zatím jisté není.

Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák však za větší problém považuje právě pozdější termín akce. „Sezona bude dlouhá. Ne že bych to sám nezažil, olympiáda v Sydney byla taky až v září. Ale pro evropské atlety to není standardní,“ řekl.

A vyšší teploty? Ty jako mimořádnou potíž nevidí. „V Barceloně by mohlo v srpnu být klidně taky 40 stupňů. V Ósace, v Tegu bylo taky strašné vedro. Ale ti, co se na to byli schopni připravit, tam dokázali ukázat velice kvalitní výkony,“ dodal Dvořák.

V zemi umírá 12 dělníků denně

Dauhá o světový šampionát usilovalo už pro rok 2017, tehdy však ještě podlehlo Londýnu. Tentokrát už uspělo, ovšem k nelibosti organizací střežících lidská práva.

Vadí jim, že na katarských honosných stavbách pracují přistěhovalci v podmínkách moderního otroctví. Nedostávají zaplaceno, dřou v úmorném horku. Podle statistik v zemi umírá 12 zahraničních dělníků za týden. „A teď to vypadá, že IAAF schvaluje katarskou bezcitnost a lhostejnost,“ řekl Nicholas McGeehan, blízkovýchodní výzkumník pro Human Rights Watch, listu Guardian.

Dvořák na situaci pohlíží realisticky: „O podobných věcech se mluvilo před olympiádou v Číně a příští rok tam máme mistrovství světa,“ řekl. „Atletická i fotbalová federace vybrala zemi, která má na pořádání šampionátu finance. A to je asi bohužel v dnešní složité době ta berná mince, která ostatní věci malinko potlačuje.“

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...