Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Světový šampionát v Liberci má hymnu

Sport

  12:40
LIBEREC - Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci má svou oficiální hymnu. Autorem hudby je Jiří Janouch a text napsal Tomáš Roroček. Nazpíval ji finalista soutěže X Factor Ondřej Ruml, rodák z Jablonce nad Nisou. Informoval o tom mluvčí mistrovství Zdeněk Soudný.

Kateřina Neumannová během libereckého šampionátu. foto:  František Vlček, Lidové noviny

"Dlouhodobě jsem v kontaktu s (producentem skladby) Michalem Dvořákem a často jsme spolu o oficiální písni pro šampionát mluvili," uvedla v tiskové zprávě prezidentka organizačního výboru šampionátu Kateřina Neumannová.

Když jí prý Dvořák po několika měsících nabídl právě tuto skladbu, hned věděla, že je to ta pravá. Hymna bude provázet nejen fanoušky a diváky, kteří se již za 14 dní sjedou do Liberce, ale také sportovce, kteří budou bojovat o mistrovské tituly.

"Hned po prvním poslechu jsem věděla, že to je ta správná píseň, která povzbudí fanoušky k bouřlivému nadšení a sportovce k lepším výkonům," dodala Neumannová.

Skladba má dvě verze, které se liší svou délkou. V následujících dnech získá také další aranžmá, na kterém se budou podílet například Dara Rolinc, Helena Zeťová, Kamil Střihavka nebo Petr Bende. Poprvé se s písní v tomto provedení setkají diváci oficiálního zahajovacího ceremoniálu v liberecké Tipsport aréně 18. února, jejímž vrcholem bude koncert skupiny Deep Purple.

Neumannová chce hymnu v následujících dnech "předat" českým reprezentantům. "Slova v refrénu ´Proč ne my a proč ne právě teď´ jsou podle mne ten nejlepší doping, který je pozitivně povzbudí," uvedla. Šampionát začíná 18.2. a potrvá do 1.3.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...