130 let
Usain Bolt.

Usain Bolt. | foto: AFP

Světovými Atlety roku jsou podruhé Bolt a Richardsová

Sport
  •   21:00
MONTE CARLO - Jamajský sprinter Usain Bolt a americká čtvrtkařka Sanya Richardsová získali ocenění pro nejlepší atlety světa za rok 2009. Nejrychlejší muž planety obhájil v 23 letech loňské prvenství, o rok starší Richardsová zvítězila už v roce 2006.

 Oba laureáti získali za ocenění na galavečeru IAAF v Monte Carlu prémii 100.000 dolarů (přes 1,7 milionu korun).

Bolt zopakoval na mistrovství světa v Berlíně loňský olympijský hattrick, když opět vyhrál závody na 100, 200 i 4x100 metrů. Na obou individuálních tratích navíc stejně jako v Pekingu vytvořil nové světové rekordy 9,58 a 19,19 sekundy. Nebyl v uplynulém roce poražen a královskou stovku zaběhl pětkrát pod 9,90.

Čtvrtkařská královna posledních sezon Richardsová v Berlíně protrhla smůlu a na své oblíbené trati získala premiérovou zlatou medaili z velké akce, další přidala jako členka štafety na 4x400 metrů. Jejím vítězstvím skončilo deset z jedenácti startů v sezoně, je držitelkou čtyř nejlepších časů roku a letos už potřetí získala podíl na jackpotu za neporazitelnost v seriálu Zlaté ligy.

Boltovým hlavním soupeřem v anketě mezinárodní federace IAAF byl etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele, který v Berlíně vyhrál závody na 5000 a 10.000 metrů. V užší nominaci byli ještě sprinter Tyson Gay z USA, australský tyčkař Steve Hooker a norský oštěpař Andreas Thorkildsen.

Richardsová vystřídala na trůnu trojnásobnou vítězku Jelenu Isinbajevovou z Ruska, jež vyhořela na MS na své základní výšce, načež o týden později vylepšila světový rekord. O ocenění se ucházely ještě chorvatská výškařka Blanka Vlašičová, novozélandská koulařka Valerie Viliová a polská kladivářka Anita Wlodarczyková. Ta jako jediná z nominovaných žen v této sezoně vyhrála MS i vytvořila světový rekord.

Autor: ČTK